Enorme druk op Mayeur om ontslag te nemen, maar burgemeester blijft voorlopig zwijgen

De druk op de Brusselse burgemeester Yvan Mayeur (PS) om ontslag te nemen, neemt zienderogen toe. Na de SP.A zegt nu ook meerderheidspartij Open VLD dat zijn positie onhoudbaar is geworden. Het schepencollege heeft vanmiddag bijeengezeten. Na afloop wilde Mayeur geen commentaar kwijt.
Yvan Mayeur achtervolgd door journalisten na afloop van het schepencollege.

"We hebben deze morgen met het college een goed overleg gehad over de voetgangerszone", was het enige dat Mayeur zei aan de verzamelde journalisten. Ook PS-partijgenoten Philippe Close en Karine Lalieux gaven geen commentaar bij het verlaten van het schepencollege.

"Het ging op het schepencollege vooral over de positie van Mayeur zelf, zo horen we", vertelt Wetstraatjournalist Johny Vansevenant. "De druk is enorm groot op hem. De SP.A wil niet meer hem met besturen. We horen bij andere partijen dat de strijd zich nu bij de PS afspeelt. Bijna overal hoor je dat de de positie van Mayeur onhoudbaar is geworden."

Volgens VRT-journalist Bart Verhulst zit Mayeur vanmiddag samen in de Kamer met PS-kopstuk Laurette Onkelinx. "Je hoort dat zij en partijvoorzitter Elio Di Rupo zijn lot nu in handen hebben."

Vrijwel alle partijen vragen om ontslag

Het net lijkt zich dus stilaan te sluiten rond de Brusselse socialistische burgemeest, na het schandaal rond de riante zitpenningen binnen de Brusselse daklozenopvang Samusocial. Vooral uit de Brusselse gewestregering klinkt de roep nu voor ontslag loeihard.

De Vlaamse socialistische minister Pascal Smet vindt zonder meer dat Mayeur ontslag moet nemen.  "Het schandaal rond Samusocial is moreel verwerpelijk", aldus Smet. Als Mayeur binnen de komende uren geen ontslag neemt, dan zal de SP.A uit het Brusselse stadsbestuur stappen, dreigt Pascal Smet.

Ook Open VLD vraagt intussen dat Yvan Mayeur ontslag neemt als burgemeester van Brussel. De Vlaamse liberalen, die mee de meerderheid vormen in Brussel-stad, noemen dat "evident" na de opeenvolgende onthullingen.

En ook de christendemocraten van CD&V en de Franstalige zusterpartij CDH - die op het niveau van het stadsbestuur in de oppositie zitten maar wel deel uitmaken van de Brusselse gewestregering - vragen het ontslag van burgemeester Yvan Mayeur.

Staatssecretaris Bianca Debaets (CD&V) vindt met name dat Mayeur "de eer aan zichzelf moet houden". Minister Céline Fremault (CDH) verwijst naar een uitspraak van minister-president Rudi Vervoort (PS) die eerder vandaag liet verstaan dat zijn partijgenoot Mayeur zich moet afvragen of hij geen ontslag moet nemen: "De vraag stellen is ze beantwoorden."

"Bedragen kunnen verklaard worden door de grootte van het werk"

Mayeur heeft wel een interview gegeven aan Le Soir dat vanmorgen verschenen is. Daarin verdedigt hij zich en zegt hij dat hij netto 700 euro per maand overhield aan zijn werk voor Samusocial. "Dat is veel geld ja, en ik kan begrijpen dat sommigen daar vragen bij hebben. Maar die bedragen kunnen, ook vandaag nog, verklaard worden door de grootte van het verrichte werk."

Mayeur betreurt voorts "een onhandig antwoord" van OCMW-voorzitster en medebestuurder Pascale Peraïta over het gebruik van publiek geld, "dat een amalgaam heeft gecreëerd dat geleid heeft tot terechte emoties bij het volk. Die zijn echter niet rationeel gefundeerd".