Het wordt moeilijk puzzelen voor een nieuwe regering in Londen

Het Britse kiessysteem laat toe dat een grote partij snel een absolute meerderheid kan krijgen in het Lagerhuis. Dat is meestal het geval en dan is er de volgende dag een regering. Als dat niet zo is -en zo ziet het er nu naar uit- wordt het moeilijk puzzelen om een meerderheid te krijgen. De kaarten liggen niet goed.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

De Conservatieve partij van premier Theresa May zou dus haar absolute meerderheid verliezen als de exitpolls ook omgezet worden in de echte resultaten. Toch blijft die de grootste partij en is die dus aan zet om een nieuwe regering te vormen, maar makkelijk zal dat niet zijn.

De meest logische keuze is het aan boord hijsen van de Noord-Ierse unionisten van de DUP, de grootste protestantse partij in dat gebied. Ideologisch ligt die het dichtst bij de Conservatieven. De DUP heeft vannacht gezegd dat ze bereid is om de Conservatieven aan een meerderheid te helpen. Probleem is dat die partij slechts 8 tot 10 zetels zou halen en dus samen met de Conservatieven niet aan een meerderheid zou komen.

Een "Grand Coalition" tussen de twee grote partijen, Conservatieven en Labour, is mathematisch mogelijk, maar door de grote ideologische tegenstellingen vrijwel uitgesloten. Beide partijen zijn het zo goed als over alles oneens.

Labour komt er ook niet

Labour zou de tweede partij blijven, maar is met 266 zetels ook erg ver van de 326 die nodig zijn voor een meerderheid in het Lagerhuis. Een flauwe mogelijkheid is een coalitie van Labour met de Schotse SNP, maar ook dat komt niet aan een meerderheid. Die komt er zelfs niet als ook de Liberal Democrats erbij zouden komen in een "progressieve coalitie". 

Hoe dan ook, alles wat hierboven staat is gebaseerd op de exitpolls. Tot nu toe zijn er een aantal zetels echt toegekend, maar die gingen telkens naar de partijen die ze eerder al hadden. Echt nieuws is dat dus niet.

Sterke meerderheden zijn een traditie

Coalitieregeringen zijn uitzonderlijk over het Kanaal. Dat komt omdat het kiessysteem in de meeste gevallen leidt tot grote meerderheden in het Lagerhuis, ook als de partijen procentueel relatief dicht bij elkaar liggen.

In de meeste recente geschiedenis was er een coalitie tussen 2010 en 2015. Toen kon de Conservatieve premier David Cameron enkel regeren dankzij de Liberal Democrats van Nick Clegg. Een verkiezing later kregen de Libs Dems forse klappen en kwam Cameron verrassend aan zijn absolute meerderheid, weliswaar met de belofte om een referendum over de brexit te houden. Dat werd hem een jaar later dan fataal.