Kranten: "Als de PS een ezel zou zijn, dan toch een met een verdomd trage leercurve"

De krantencommentaren fileren het nieuwe schandaal waar - andermaal - de Franstalige socialisten van de PS in zijn verwikkeld. "Is er überhaupt nog een morele autoriteit binnen de PS?", is de vraag die luidop wordt gesteld.
Nicolas Lambert
De Brusselse burgemeester Yvan Mayeur (PS)

Liesbeth Van Impe // Het Nieuwsblad: "Te weinig, te laat"

Na het hele schandaal rond Publifin dat de Luikse PS begin dit jaar trof, nu een schandaal binnen de Brusselse PS voor riante zitpenningen bij daklozenopvang Samusocial. En 12 jaar geleden kondigde voorzitter Elio Di Rupo ook al eens een schoonmaakoperatie aan na een schandaal bij zijn partij in Charleroi. 

"Zelfs een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen. Maar als de PS een ezel zou zijn, dan toch eentje met een verdomd trage leercurve", stelt hoofdredacteur Liesbeth Van Impe van Het Nieuwsblad vast. "De partij leert het niet."

"Zelfreinigend vermogen: nul. Ethisch besef bij een aantal kopstukken: onder nul. En de rest hult zich in stilzwijgen. Zelfs als er nog ingegrepen wordt, het is nu al te weinig en te laat. Dit is het failliet van een generatie: van Mayeur, maar evengoed van Onkelinx en Di Rupo. Vijftig tinten rood, maar schaamrood zit er blijkbaar niet bij."

Lees het volledige commentaar van Liesbeth Van Impe hier.

Jan Segers // Het Laatste Nieuws: "Merci chérie"

Jan Segers van Het Laatste Nieuws focust op de ietwat bizarre relatie tussen PS-kopstuk Laurette Onkelinx en haar man topadvocaat Marc Uyttendaele. Uyttendaele treedt namelijk op als advocaat van Samusocial, terwijl Onkelinx volledige opheldering eist.

"Je zou een vlieg willen zijn op de satijnen lakens van het echtpaar Uyttendaele-Onkelinx", schrijft Segers. "Mevrouw eist volledige klaarheid. Ze moet wel. Tegelijk is er meneer. Hij richtte gisteren een brief aan de Brusselse regering waarin hij in naam van Samusocial stelt dat niemand zich moet moeien. Pottenkijkers ongewenst."

Segers schetst drie scenario's bij het slapengaan ten huize Uyttendaele-Onkelinx. "Ofwel zijn meneer en mevrouw het eens om het professioneel oneens te zijn. Ofwel hangt er onbehagen. Ofwel krijgt meneer een knipoog en een knuffel. Je moet niet eens cynisch zijn om een aalmoes te verwedden op optie drie. Uiteraard heeft de PS er geen belang bij dat de onderste steen boven komt te liggen."

Lees het volledige commentaar van Jan Segers hier.

Bart Haeck // De Tijd: "Samuscandal"

In De Tijd focust commentator Bart Haeck al op de mogelijke politieke gevolgen van het nieuwe schandaal bij de PS. "Naast de verontwaardiging over hoe enkele politici - die al niet slecht verdienen - zich vergoeden met geld dat voor daklozen is bestemd, is er een politiek-strategische kant aan dit verhaal. De Samusocial-affaire veroorzaakt politieke schokgolven die de al fel beschadigde PS opnieuw raken waar het pijn doet."

Volgens Haeck maken we een "nieuw hoofdstuk in de implosie van de PS als staatsdragende partij" mee. En hij verwijst naar de opkomst van de extreemlinkse PTB in Wallonië. "Die partij heeft het voordeel dat ze niet verstrengeld is met de macht en dus politieke zuiverheid kan claimen."

Maar extreemlinks ligt natuurlijk nog verder af van de politieke meerderheid die er in Vlaanderen is. "Het zou goed zijn dat de schaamteloosheid in deze Samusocial-affaire politiek wordt afgestraft. Maar verwacht niet dat de politiek daarna gemakkelijker wordt", aldus Bart Haeck.

Lees het volledige commentaar van Bart Haeck hier.

Bernard Demonty // Le Soir: "Is er een morele autoriteit in de PS"

Uiteraard neemt de Samusocial-affaire ook veel plaats in in de Franstalige kranten. In Le Soir vraagt commentator Bernard Demonty zich af of er wel een morele autoriteit is binnen de partij van de Franstalige socialisten.

"We dachten dat de PS de bodem had bereikt met Publifin. Maar we moeten constateren dat de partij nog lager gevallen is. Vooral: Samusocial raakt aan een van de primaire taken van de overheid en een van de primaire waarden van het socialisme, met name het helpen van de meest behoeftigen."

Demonty hekelt -wat hij noemt - de oorverdovende stilte van de partijtop. "Is het niet het toppunt dat Yvan Mayeur zelf met een oplossing komt aandraven? Wat moet er nog gebeuren vooraleer Elio Di Rupo, Laurette Onkelinx en de anderen op een ferme manier zullen handelen? Een nieuw schandaal? Neen: dat schandaal is er al."

Lees het volledige commentaar van Bernard Demonty hier.