LIVEBLOG: "Russische bemoeienis zal nog gebeuren", zegt Comey

James Comey, de FBI-baas die anderhalve maand geleden werd ontslagen door president Trump, wordt verhoord door de senaatscommissie in Washington. Volg zijn getuigenis hier op de voet in woord en beeld.

17.50: "Russische bemoeienis zal nog gebeuren"

"Het zal opnieuw gebeuren", waarschuwt Comey over Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen. Hij weigert echter vragen te beantwoorden over het Rusland-onderzoek van de speciale aanklager naar de acties van de Russen.

Zo wenst hij niet te antwoorden op de vraag of Flynn de belangrijkste schakel is in het Rusland-onderzoek. Hij wil het nog lopende onderzoek niet dwarsbomen.

17.42: Er wordt zowaar even gelachen in de zaal

Het etentje met president Trump komt opnieuw ter sprake en leidt zelfs even tot gelach in de zaal. Comey vertelt dat Trump hem rond lunchtijd persoonlijk opbelde om hem uit te nodigen voor een diner diezelfde avond. Comey bracht zijn vrouw op de hoogte: hij zou eigenlijk met haar uit eten gaan, maar moet hun diner afzeggen voor dat van de president.

"Achteraf gezien -ik hou ervan om tijd door te brengen met mijn vrouw-, wou ik dat ik ik daar (bij haar) was geweest die avond", luidt het commentaar van Comey.

17.20: "Trump werd niet onderzocht toen ik werd ontslagen"

Waarom heeft Comey tot driemaal toe aan Trump gezegd dat hij geen onderwerp was van het Rusland-onderzoek van de FBI? "De president werd niet onderzocht toen ik werd ontslagen", herhaalt Comey nog een keer. 

Dat hij niet openbaar heeft aangekondigd dat er tegen Trump persoonlijk geen onderzoek liep, is een kwestie waarmee Comey geworsteld heeft, zegt hij. Maar zoiets "schept een plicht om het te corrigeren, en zoiets heb ik eerder al meegemaakt", zegt hij, een verwijzing naar het onderzoek naar de e-mails van Hillary Clinton.

Vóór Trump president werd, heeft Comey als directeur van de FBI nooit een etentje gehad met een eerdere president, zegt hij ook nog.

Na zijn eerste ontmoeting met Trump, heeft hij het met de president nooit meer gehad over Russische inmenging tijdens de Amerikaanse verkiezingen, zegt Comey.

16.50u: "Ontslagen wegens het Rusland-onderzoek"

Comey zegt dat hij Trump "op zijn woord" neemt, en dat hij is ontslagen wegens het Rusland-onderzoek. Hij zegt dat Trump hem nooit heeft gevraagd om het onderzoek naar veiligheidsadviseur Flynn te stoppen. "Ik zag het eerder als een aanwijzing."

Maar Trump vroeg hem dus wel om Flynn vrijuit te laten gaan. Dat vonden hij en zijn collega's bij de FBI "verbijsterend". Toch heeft hij niet krachtdadig op de vraag gereageerd, erkent hij. Hij zegt dat hij te zeer van zijn stuk was gebracht om dat te doen. "Ik hoop dat er opnames zijn van het gesprek", zegt Comey.

16.43: "Ik was oprecht bezorgd dat Trump zou liegen"

Van zijn negen gesprekken met Trump hield Comey telkens een verslag bij. Waarom hij het nodig vond om gedetailleerd vast te leggen wat er in de gesprekken met de president was gezegd? "Ik was oprecht bezorgd dat hij zou liegen", zegt Comey. Bij Bush en de anderen achtte hij dergelijke "memo's" niet nodig.

"Ik wist dat er een dag zou komen waarop ik een verslag zou nodig hebben van wat gebeurd was. Niet alleen om mezelf te verdedigen maar ook om de FBI te beschermen."

16.30: "Geen twijfel dat Rusland verkiezingen probeerde te beïnvloeden"

Comey zegt er geen twijfels over te hebben dat Rusland de verkiezingen probeerde de te beïnvloeden. De FBI zegt dat ze zich vanaf de late zomer van 2015 bewust is geworden van cyberinmenging vanuit Rusland.

Wanneer voorzitter Burr hem vraagt of Trump hem heeft gevraagd zijn FBI-onderzoek naar de Rusland-bemoeienis te stoppen, antwoordt hij kort "nee".

Hij zegt dat Trump in gesprekken alleen heeft gevraagd om voormalig veiligheidsadviseur Flynn vrijuit te laten gaan in het FBI-onderzoek. Trumps vragen over het onderzoek naar Russische inmenging noemt Comey wel "zeer ongemakkelijk".

16.18: James Comey legt de eed af en begint

Comey heeft de woorden van de voorzitter en vicevoorzitter schijnbaar onverstoorbaar aangehoord, maar klinkt minder koel wanneer hij zelf voor het eerst aan het woord komt en het heeft over zijn ontslag.

Ik wist dat ik elk moment ontslagen kon worden, zegt Comey, maar toen dat gebeurde, vond hij de steeds veranderende verklaringen die hem werden gegeven "verwarrend en steeds verontrustender". "Het Witte Huis heeft mij en de FBI proberen zwart te maken. Dat waren leugens, zo simpel als dat."

Comey dankt zijn collega's, en spreekt zijn spijt uit omdat hij geen afscheid van hen kon nemen. "De FBI is eerlijk, sterk en onafhankelijk, en zal dat altijd zijn". Hij bedankt zijn voormalige werknemers bij de FBI en zegt dat hij hen altijd zal missen.

16.02: James Comey is aangekomen in de senaat

De deuren zijn dichtgegaan en de zaal zit bomvol voor het verhoor van de gewezen FBI-baas. Zijn blik is vastberaden. Voorzitter Burr van de senaatscommissie bedankt hem voor zijn medewerking. "Het Amerikaanse publiek heeft recht op uw kant van het verhaal."

Burr wil van Comey horen of Trump aanstuurde op een "patronage-relatie" met de FBI-baas. Hij zal hem ook vragen of hij vond dat er sprake was van samenspannen tussen het campagneteam van de president en Rusland.

Vicevoorzitter Warner van de senaatscommissie licht de hele zaak nog eens toe. "Dit gaat niet om Democraten versus Republikeinen", zegt hij ook. De verklaring van Comey die al is vrijgegeven, noemt hij "verontrustend".