Ontslagnemend rector Torfs wordt columnist bij Het Laatste Nieuws

De ontslagnemende rector van de KU Leuven, Rik Torfs, gaat vanaf zaterdag als columnist aan de slag bij Het Laatste Nieuws. Dat kondigde hij aan in "De afspraak". Torfs zal drie keer per week een bijdrage aan de krant leveren.

Torfs schreef de afgelopen jaren columns voor De Standaard, maar hij was het niet eens met de manier waarop die krant het dossier over dokter Van Gool en diens ontslag aan de KU Leuven had aangepakt.

"In mijn laatste column voor De Standaard heb ik rustig uitgelegd dat ik een voorstander ben van transparantie, maar een tegenstander van een schandpaalcultuur waarbij iedereen die ontslagen wordt in de publieke media aan de schandpaal moet worden gebonden", zegt Torfs daarover. "Ik heb respect voor de mening van De Standaard, maar de mijne is anders en dan scheiden onze wegen."

Het Laatste Nieuws

"Ik ga drie keer per week een stuk schrijven voor Het Laatste Nieuws, over van alles en nog wat. Ik geloof erg sterk in de bredere discussie" zegt Torfs over zijn overstap. "Een krant als Het Laatste Nieuws is een uitstekende krant die heel veel mensen bereikt. Ik zal van heel nabij kunnen analyseren wat er in de samenleving gebeurt, dat doe ik ook ontzettend graag, en met een volledige vrijheid, dat is iets wat ik kan herwinnen tegen vroeger, als rector moet je toch een beetje oppassen", zegt Torfs.

Hij kwam ook nog even terug op zijn verlies bij de rectorverkiezingen. "ik voelde op het einde dat het heel moeilijk ging worden. Wij hebben de campagne zeker te naief aangepakt, de tegenpartij was erg goed voorbereid, onder meer op sociale media. De artikels over de zaak-Van Gool hebben ongetwijfeld meegespeeld, maar ik maak daar voor de rest weinig commotie over", besluit Torfs.