Positie van de Britse premier May wankelt

De Conservatieve premier Theresa May heeft zichzelf mogelijk in de voet geschoten door vervroegde verkiezingen uit te schrijven. In plaats van een sterk mandaat van de kiezers kan ze zich nu verwachten aan een rebellie van haar eigen partij die haar verwijt gegokt en verloren te hebben.

De verpletterende nederlaag bij het referendum over de brexit in mei vorig jaar leidde tot het ontslag van de Conservatieve premier David Cameron. Theresa May won toen met succes de opvolgingsstrijd en werd de nieuwe premier van Groot-Brittannië. May erfde van Cameron wel een absolute meerderheid van 12 zetels op overschot en kon tot 2020 op haar lauweren rusten, want er kwamen geen verkiezingen aan.

"Brexit means brexit", was het motto van May, eerder nochtans geen voorstander van een vertrek uit de Europese Unie. May speelde het hard, riep artikel 50 van het EU-verdrag waardoor haar land aangaf de EU te willen verlaten en wou via vervroegde verkiezingen een stevig mandaat om een "harde brexit" te onderhandelen met de EU. 

Dat kan dus fors tegengevallen. Niet alleen wint de partij van May geen zetels bij, ze zou ook haar absolute meerderheid verkwanseld hebben. Van een sterk mandaat is er dan geen sprake meer, maar bovendien zou May fors gezichtsverlies leiden als ze zetels verliest.

Ook als de Conservatieven aan de macht blijven, bestaat de kans dat ze May de rampzalige verkiezingsuitslag kwalijk nemen. Er is al veel ergernis over de campagne die May gevoerd heeft, ook in haar eigen partij.

Sommigen zagen in Theresa May een nieuwe Margaret Thatcher, die de grote verkiezingsoverwinningen voor de Conservatieven aan elkaar reeg en het VK structureel veranderde. Als er een overeenkomst is, dan is die wel de volgende: net zoals Thatcher in haar laatste dagen lijkt May dus door haar eigen partijgenoten aan de kant te worden gezet.

Meest gelezen