Protest in Marokko wordt grimmig en leidt tot rellen

In de stad al-Hoceïma in het noorden van Marokko is het vanavond tot onlusten gekomen. Al maandenlang wordt daar elke avond geprotesteerd tegen de achterstelling van het gebied, maar voor het eerst is de situatie uit de hand gelopen.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Al zeven maanden lang protesteren de inwoners van de Rif, een afgelegen gebied in het noorden waar vooral mensen van de Berber-minderheid wonen, voor betere leefomstandigheden, meer scholen, ziekenhuizen en werk.

Bijna elke avond wordt er betoogd, maar meestal gebeurt dat vreedzaam. De voorbije avonden is de politie echter steeds meer massaal ter plaatse gekomen en dat heeft blijkbaar de gemoederen verhit.

Toen een groep jongeren vanavond opnieuw op straat kwam, probeerde de politie hen te verdrijven en begonnen sommigen onder hen met stenen te gooien. Daarop zouden traangasgranaten ingezet zijn en liep de situatie uit de hand.

Het zou de eerste keer zijn dat het volksprotest in Marokko in geweld overgaat. De kans dat de situatie verder escaleert, is dan ook niet uit te sluiten. 

 

Opnieuw volksprotest in een Arabisch land?

Het protest in de Rif brak zeven maanden geleden uit. De Berbers in het gebied in het noorden van Marokko zijn de achterstelling van hun gebied beu. Ze eisen meer scholen en ziekenhuizen en universiteiten en dergelijke. Daarnaast voelen ze zich ook in de steek gelaten door de Arabisch sprekende bevolking van de rest van het land.

De voorbije maanden was dat protest deels overgeslagen naar de Arabische kuststeden. Ook daar is de bevolking de corruptie en vriendjespolitiek beu en zijn er gelijkaardige verzuchtingen.

Het is nu afwachten hoe de overheid nu gaat reageren. De gespannen situatie van de voorbije dagen lijkt er op te wijzen dat het meer in de richting van een confrontatie dan een dialoog gaat. Veel waarnemers hopen dat koning Mohammed VI die nog altijd erg populair is, tussenbeide zou komen om de gemoederen te bedaren.