Terminale kankerpatiënt Ian Toothill bereikt top Mount Everest

De 47-jarige Ian Toothill, die in 2015 de diagnose van darmkanker kreeg, heeft de Mount Everest beklommen. Zo wil hij alle mensen die dagelijks strijden tegen de ziekte een hart onder de riem steken. "Voor al diegenen die vechten tegen kanker, ik klim voor jullie".

De dokters vertelden hem dat hij nog maar enkele maanden te leven had, dus besloot de Brit Ian Toothill niet bij de pakken te blijven zitten. De 47-jarige fitnessinstructeur bereikte maandag de top van de Mount Everest. Zo wou hij alle mensen die strijden tegen de ziekte een hart onder de riem steken. Toothill, afkomstig uit Londen, klom eerder al in het Himalayagebergte.

Eenmaal op de top, tweette Toothill het volgende: “Hier valt niets te zien, gewoon een man die kanker heeft.” Als grote fan van de Engelse voetbalclub Sheffield Wednesday plantte hij er zoals beloofd een vlag neer van grote rivaal Sheffield United.

Toothill kreeg in juni 2015 te horen dat hij darmkanker had. In 2016 verkondigden de dokters dat hij was genezen, maar niet veel later werd hij opnieuw met de ziekte geconfronteerd.

"Ze hebben me gezegd dat ik nog maar enkele maanden te leven heb. Ik wil bewijzen dat alles mogelijk is", vertelde Toothill aan de BBC. Toothill werd tijdens het eerste deel van zijn zware tocht vergezeld door vriendin Leslie Binns. Zij is niet tot aan de bergtop geraakt omdat ze onderweg een andere bergbeklimmer in moeilijkheden had geholpen.

Om zijn klim te financieren, startte de Brit een geldinzameling. Die bracht bijna 31.500 dollar op. De rest van dat geld ging naar Macmillan, een organisatie die zich bezighoudt met kankeronderzoek.