Trump over aanslag in Iran: "Wie terreur steunt kan er zelf slachtoffer van worden"

De Amerikaanse president Trump suggereert dat Iran de dubbele terreuraanslag gisteren in Teheran zelf heeft gezocht. In een verklaring waarschuwt hij dat landen die “terrorisme steunen het risico lopen om zelf slachtoffer te worden van het kwaad dat ze promoten.” Iran noemt de verklaring “weerzinwekkend.”

Enkele uren nadat de Iraanse hoofdstad Teheran werd opgeschrikt door een dubbele aanslag op het parlement en het mausoleum van ayatollah Khomeini, kwam het Witte Huis met een korte verklaring. Daarin betuigt Trump zijn medeleven aan de onschuldige slachtoffers en het Iraanse volk, dat uitdagende tijden meemaakt. Maar Trump stopt daar niet en waarschuwt tegelijkertijd de leiders van Iran dat staten die terroristen steunen, het risico lopen om zelf het slachtoffer te worden van aanslagen.

Iran pikt de beschuldiging van Trump niet. Minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif noemt de reactie “verwerpelijk” en keert de redenering om. Op Twitter schrijft hij: "De verklaring van het Witte Huis en de sancties van de Senaat zijn verwerpelijk, en dat terwijl de Iraniërs geconfronteerd worden met terrorisme in stand gehouden door de klanten van de Amerikanen.”

Hij verwijst naar de Amerikaanse Senaat die woensdag een wet heeft gestemd met 92 stemmen tegen 7 om Iran nieuwe sancties op te leggen wegens "steun aan internationaal terrorisme". Ze werd wel nog niet definitief goedgekeurd. Tegelijk beschuldigt hij op zijn beurt de VS van steun aan terrorisme.

Gisteren legde ook al de Iraanse Revolutionaire Garde de schuld van de aanslag in Teheran bij de VS en Saoedi-Arabië: "Deze terreurdaad gebeurde slechts een week na de ontmoeting tussen VS-president Trump en de achterlijke leiders die terroristen steunen".

Trump roept opwarming van Obama halt toe

De VS en Iran onderhouden geen diplomatieke relaties. President Obama had de banden met het land verbeterd: hij ondertekende onder meer een nucleair akkoord met Iran. Maar Trump heeft die opwarming een halt toe geroepen.

Bij zijn bezoek aan Saudi-Arabië vorige maand haalde Trump nog fel uit naar Iran. Hij riep op om het land internationaal te isoleren. Tijdens een toespraak voor vijftig Arabische leiders beschuldigde hij Iran ervan dat het sektarisch geweld en terreur aanwakkert. Hij had ook kritiek op de steun van Iran aan de Syrische president Assad. Iran is een belangrijke speler in de conflicten in Syrië en Irak, waar het de sjiitische geloofsgenoten steunt.

De aanslag van gisteren in Teheran werd opgeëist door de soennitische terreurgroep IS. Het is de eerste keer dat IS een aanslag pleegt op Iraanse bodem.

2017 Getty Images