Trump: "We worden belegerd, maar we zullen hier sterker uitkomen"

In een eerste reactie op het getuigenis van ex-FBI-directeur James Comey voor de Senaatscommissie heeft de Amerikaanse president Donald Trump zich vooral gericht op zijn aanhangers. "We worden belegerd, maar we zullen hier groter, beter en sterker dan ooit uitkomen", luidde het strijdvaardig. Comey wijt zijn ontslag aan het onderzoek van het FBI naar banden van Trump met Rusland.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

In zijn getuigenis zei Comey dat zijn ontslag een maand geleden als topman van het FBI bedoeld was om het onderzoek naar mogelijke banden tussen de kiescampagne van Trump en Rusland "van koers te doen veranderen". Comey beschuldigde Trump er evenwel niet van dat die het onderzoek wou belemmeren, wat een misdrijf zou zijn.

In een toespraak tot een evangelische gemeenschap ging president Donald Trump meteen in de tegenaanval, nog voor de ondervraging van Comey voorbij was. "Wij worden belegerd, maar we zullen hier groter, beter en sterker dan ooit uitkomen", luidde het. 

"We weten hoe we moeten vechten en we zullen nooit opgeven" en "De gevestigde waarden in Washington zijn tegen ons, maar we zullen niet opgeven en blijven doen wat goed is", ging het verder. "Jullie hebben mij niet in de steek gelaten en ik zal jullie nooit in de steek laten, jullie weten dat. We zullen altijd de rechten van de evangelische gemeenschap en van de Amerikanen om te leven volgens hun geloof, verdedigen". klonk het.

De toespraak en het taalgebruik was duidelijk gericht tot de aanhangers van de president. Die hopen dat hij als buitenstaander "het moeras in Washington" -de macht van de politieke elite- zou breken om een nieuw tijdperk in de politiek aan te kondigen.

Dat Trump wordt tegengewerkt door het gerecht, leden van het Congres, de Democratische oppositie en zelfs toplui van federale diensten zoals het FBI past in de geesten van de aanhangers van Trump in een poging van "the swamp in Washington" om terug te slaan naar de president.

Advocaat Trump suggereert onderzoek tegen Comey

In een mededeling stelt Marc Kasowitz, de advocaat van president Trump, dat het nu duidelijk is dat zijn cliënt nooit het voorwerp van een onderzoek geweest is naar mogelijk illegale contacten met Rusland.

In het getuigenis van ex-FBI-directeur James Comey in de Senaat zou ook duidelijk zijn dat "de president nooit gepoogd heeft om het onderzoek van het FBI naar Russische inmenging in de verkiezingen van vorig jaar te hinderen".

Wel verwijt de advocaat Comey dat die de inhoud van vertrouwelijke gesprekken met president Trump naar de pers deed lekken. "We laten het aan de bevoegde instanties over om te beslissen of die lekken onderzocht moeten worden", luidt het. Daarmee suggereert de advocaat dat een onderzoek gericht tegen Comey mogelijk is.

Soenens: "Politiek is het een orkaan waar Trump doorheen moet"