Turks parlement geeft fiat om militairen naar Qatar te sturen

De crisis tussen de Arabische staat Qatar en zijn buurlanden is nog niet van de baan. Het Turkse parlement heeft gisteravond zijn goedkeuring gegeven om militairen naar Qatar te sturen. Turkije heeft al twee jaar een kleine militaire basis in Qatar.

Qatar kreeg begin deze week verrassend strenge sancties opgelegd van Saudi-Arabië en een aantal andere Arabische landen. Ze verwijten Qatar dat het terroristen steunt en te nauwe banden onderhoudt met Iran.

Turkije had eerder al zijn diplomatieke steun aan Qatar uitgesproken en toegezegd om Qatar te voorzien van voedsel en drinkwater. Door in het land Turkse troepen te stationeren, gaat het nog een stap verder.  

Twee jaar geleden sloot Turkije een militair akkoord met Qatar. Daarin werd bepaald dat de Turken in Qatar een militaire basis mogen uitbouwen. Een 100-tal soldaten zijn er nu al actief. Binnenkort worden dat er wellicht meer dan 1.000, al is het precieze aantal nog niet helemaal duidelijk.