U kan binnenkort slapen in de kamer van de Nederlandse koningin Juliana

Een van de bekendste paleizen van Nederland is verkocht. Paleis Soestdijk in het dorpje Baarn, waar koningin Juliana woonde met prins Bernhard. Een icoon van nationale betekenis. “Onbegrijpelijk,” zegt Cees Wijburg, die ons er rondleidt. Maar het krijgt een herbestemming, want de Nederlandse staat wil ervan af. Drie projecten hebben een bod mogen doen, het winnende plan wil van Soestdijk een plek maken waar innoverende ondernemers samenkomen.

We staan op het bordes van Soestdijk, precies op de plek waar koningin Juliana tot 1980 de Nederlanders begroette die op Koninginnedag voorbij kwamen gedéfileerd. Onvergetelijke momenten voor onze noorderburen. Juliana stond er geflankeerd door de voltallige koninklijke familie. Nu wil niemand van hen er nog komen.

"Tot 2004 woonden Juliana en Bernhard hier", zegt Cees Wijburg, terwijl hij in de inkomhal wijst naar hun staatsieportret tegen de muur. Wijburg heeft mee nagedacht over de herbestemming van het paleis, als lid van de zogenaamde Ronde Tafel Paleis Soestdijk. "Sinds hun dood staat het leeg. Waarom niemand van de koninklijke familie hier wil wonen? Dit paleis was te oud, er moeten te veel werken aan gedaan worden, en wie gaat dat betalen? De koninklijke familie is al duur."

Volledige restauratie kost 100 miljoen euro

En blijkbaar hebben ze er ook geen band mee. Juliana presenteerde hier nochtans baby Beatrix aan het volk (zie foto), Beatrix deed hetzelfde met Willem-Alexander. "Een van de laatste keren dat Beatrix hier was, zei ze: "Het ruikt hier nog net als vroeger". Toen iemand daarop zei hoe fijn en nostalgisch zulke herinneringen toch zijn, reageerde ze: ‘Vréselijk!""

"Er is ook de verbouwing van Huis ten Bosch, van Paleis Noordeinde, er is de nieuwe woning van koningin Beatrix", gaat Wijburg voort. "De Nederlandse staat doteert jaarlijks 4 miljoen euro om dit paleis open te houden, maar het volledig restaureren kost 100 miljoen euro."

Belgische link

Eerst dacht de Nederlandse overheid Paleis Soestdijk nog zelf te restaureren, maar toen kwam de financieel-economische crisis. En volgde de beslissing om het op de markt te brengen. In afwachting van een nieuwe bestemming voor dit "vitale culturele erfgoed" zijn paleis en tuinen deels open voor het publiek. De kopers krijgen nu het paleis, 25 bijgebouwen en 165 hectare groen.

En er is ook een Belgische link. "Dit is de Leuvenzaal", toont Wijburg (zie foto). "En dit is de Waterloozaal. Vroeger heette die de "Quatre Bras"-zaal, dat kan je nog zien in het stucwerk in het plafond. Deze zaal verheerlijkt de rol van Willem II in de Slag bij Quatre Bras, en twee dagen later in de Slag bij Waterloo. België was toen nog geen België, maar deel van de Zuidelijke Nederlanden."

Zuinige Juliana

Soestdijk en zijn bijgebouwen zijn intussen in verval, en eigenlijk was dat al toen Juliana en Bernhard er nog woonden. "Juliana was legendarisch zuinig, een voorbeeld daarvan zien we hier." Wijburg toont ons een stukje tapijt in een van de privévertrekken, waar een stuk is uitgesneden en een ander erin gezet. "Als er eens iets gebeurde op het karpet, dan moest het niet helemaal vervangen worden, nee, dan zei de koningin, haal er maar een stukje uit, en zet er maar een stukje in."

Bij ons mag de Koninklijke Schenking die het koninklijk patrimonium beheert niks verkopen, maar verhuren gebeurt al wel. In Soestdijk hadden 120 kopers interesse, drie ervan mochten uiteindelijk een bod doen. Want de Nederlandse staat stelt voorwaarden: de nieuwe bestemming moet "duurzaam en passend zijn", openbaar toegankelijk, toeristisch. Restauratie moet, uitbreiden mag. En het moet rendabel zijn op de lange termijn.

Op hotel in de kamer van Juliana

Het winnende project "Made by Holland" wil hotelkamers maken in het paleis zelf. “Daar zijn de slaapvertrekken,” wijst Wijburg naar de eerste verdieping, als we in de tuin staan. “Het plan is om daarboven ook hotelvoorzieningen te maken, je zal dan kunnen slapen in de slaapkamer van koningin Juliana, waar ze haar laatste adem heeft uitgeblazen.”

Voor "Made by Holland" moet Soestdijk een "podium voor de innovatiekracht van Nederland" worden, met expo’s in het paleis, en bedrijven die ruimtes kunnen afhuren om hun nieuwste innovaties te presenteren. Een ander voorstel wou er een "paradijs van duurzaamheid" van maken, een informatiecentrum over de kwetsbaarheid van de aarde, met een kas in het park waar het poolklimaat en het tropisch regenwoud zouden worden nagebootst. En het derde voorstel wou er opnieuw een "buitenverblijf" van maken en het park openstellen om er te picknicken, wandelen en te sporten.

Een cadeau van het volk aan de Oranjes

Wijburg zat mee in de herbestemmingscommissie voor Soestdijk, maar is niet blij met de verkoop, en de desinteresse van de koninklijke familie. "Ik vind het nog altijd onbegrijpelijk dat dit gewoon in de vrije verkoop komt. In 1815 is het paleis geschonken door de Nederlandse bevolking aan de Oranjes, vanwege Willem II zijn verdienste aan Quatre Bras. Dus ik vind dat spijtig."

Maar sinds 11 uur vandaag weten we dat u voortaan zal kunnen slapen op Paleis Soestdijk.

Bekijk de volledige rondleiding in Paleis Soestdijk: