Verontwaardigde Brusselaar: "Hoe kunnen die mensen nog in de spiegel kijken?"

Maarten Krajsman is een van de vele "gewone" Brusselaars die een gift hebben gedaan aan Samusocial, de vzw voor daklozenopvang die nu in het oog van een politieke storm zit. Hij is verontwaardigd over het gedrag van burgemeester Yvan Mayeur (PS) en OCMW-voorzitster Pascale Peraïta (PS). "Hoe kunnen die mensen nog in de spiegel kijken?", zegt hij aan Bruzz.

Krajsman heeft in april nog een bijdrage gestort voor Samusocial. "Als je als Brusselaar door de stad loopt en je ziet die daklozen, je kunt die niet allemaal stuk voor stuk geld geven. Dus dacht ik: ik ga Samusocial steunen, dan komt het goed terecht. Maar ja, als dat dan niet nuttig terechtkomt, dan is dat een zwaar probleem."

"Als een burgemeester geld verdient op de kap van Electrabel, kan me dat eerlijk gezegd niet schelen, maar hier worden daklozen gebruikt voor persoonlijk gewin. Dat is echt onaanvaardbaar. Hoe kunnen die mensen nog in de spiegel kijken?"

"Ik geloof echt dat de mensen die bij Samusocial werken, dat met de beste bedoelingen doen en dat de meeste subsidies ook terecht gegeven worden. Maar in de huidige omstandigheden kan je daar gewoon geen geld aan geven. Ik weet dat bij de meeste goede doelen geld in de werking blijft hangen, maar dat is nog relatief in verhouding. Als je die bedragen hier ziet, dat kan echt niet meer."

Voor het eerst naar de gemeenteraad

Maarten Krajsman woont al 20 jaar in Brussel. Deze week ging hij voor eerst naar de gemeenteraad, omdat de affaire hem zo kwaad maakt. "En dan zit je daar naar een burgemeester te kijken die gewoon niet antwoordt en schijnbaar niet eens luistert. Het valt me ook tegen dat schepen Els Ampe niets zei, als ik in dat schepencollege zat, ik zou ook uitleg willen."

"Een burgemeester die niet antwoordt op vragen van de gemeenteraadsladen, zou geen burgemeester mogen zijn, dat is democratie. Hetzelfde met de OCMW-voorzitster (Pascale Peraïta) trouwens." Voelt hij zich nu bestolen? "Ik voel me persoonlijk niet per se bestolen. Die daklozen waar dat geld voor bedoeld was, die zijn nog veel meer bestolen. Vorig jaar zijn in Brussel 72 daklozen gestorven. Daar gaat het over."

"Ik ben niet tegen de politiek. Ik denk dat de meeste van die mensen hard werken, maar ze worden ook goed betaald. Om dan nog 20.000 euro bij te verdienen op kap van de daklozen, je moet maar kunnen slapen, hé."