Vervallen sanatorium van Tombeek begint aan tweede leven

30 jaar lang stond het modernistische gebouw te verkommeren, maar nu maandag heropent het sanatorium van Tombeek officieel als Residentie Tombeekheyde, een woonzorgcentrum. Greg Gosiau en Brecht en Sander Van Duppen begonnen in 2007 met de actie "Red het sanatorium". Ze zijn tevreden met de nieuwe bestemming voor het gebouw.

Als drie jonge - en ietwat naïeve - studenten begonnen ze in 2007 met de actie "Red het sanatorium”, omdat niemand anders zich iets leek aan te trekken van dit modernistisch gebouw in de bossen van Tombeek. Nu de drie het gebouw voor het eerst terugzien na de renovatie is het even slikken.

De luifel aan de toegangsweg is nog niet gerestaureerd en de weg ernaartoe blijft even hobbelig, maar verder blinkt het sanatorium Joseph Lemaire in Tombeek opnieuw, letterlijk. Al blinkt het toch iets minder dan vroeger, want de oorspronkelijke glanzend gele tegels zijn vervangen door iets mattere exemplaren.

Riante kamers

Het sanatorium was in de jaren 30 bedoeld als rustplek voor tuberculose-patiënten, met veel zorg ontworpen door de Belgische architect Maxime Brunfaut (bekend van het luchthavengebouw in Zaventem). Maar in 1987 ging het gebouw dicht. Er waren plannen voor een hotel, lofts, .. maar uiteindelijk is het dus een woonzorgcentrum geworden. Met riante kamers en al even riante prijzen, tot 95 euro per dag. Opvallend, in een gebouw dat werd gebouwd door de socialistische verzekeringsmaatschappij La Prévoyance Sociale.

Hier en daar zijn er ingrepen gebeurd die het gebouw oneer aandoen, zoals het volbouwen van terrassen of een extra vleugel die achteraan werd toegevoegd. Voorbij de marmeren inkomhal vergeet je ook al snel dat je in een beschermd monument rondwandelt, zeker in de appartementen ziet het er uit zoals elk ander (luxe)rusthuis. Maar toch is er ook opluchting. Het gebouw leeft weer. En waar zich vroeger een vijvertje had gevormd omdat het binnen regende is alles weer in ere hersteld. Ook de beschermde tuin wordt opnieuw aangepakt.

Domein is vrij toegankelijk

Nu Brecht en Sander Van Duppen zelf architect zijn, weten ze ook hoe moeilijk het kan zijn in ons land om dit soort gebouwen te restaureren. Toch hopen ze dat er in de toekomst meer gebruikt wordt van bestaande expertise, via organisaties zoals Docomomo vzw (www.docomomo.be).

Residentie Tombeekheyde zelf is niet te bezoeken, het domein in Tombeek is wel vrij toegankelijk en in de rechtervleugel komt er een publieke brasserie, waarvoor een uitbater wordt gezocht.

Meest gelezen