Vlaanderen importeert meer dan een miljard kilo afval per jaar

Vlaanderen heeft vorig jaar alleen al meer dan een miljard kilo afval ingevoerd. Dat blijkt uit cijfers waar Het Laatste Nieuws over bericht en die bevestigd zijn aan onze redactie. De overgrote meerderheid van dat afval wordt gerecycleerd. Toch belandt een kwart van dat afval in onze verbrandingsovens of wordt het chemisch gereinigd. In erg uitzonderlijke gevallen wordt dat buitenlands afval hier ook gestort.
AP2004

De overgrote meerderheid van het afval dat wordt ingevoerd wordt netjes gerecycleerd. Het gaat dan bijvoorbeeld om goud of platinum dat uit oude elektronica wordt gehaald. Een klein kwart van dat ingevoerde buitenlandse afval belandt in de verbrandingsoven of wordt chemisch gereinigd. Denk aan verontreinigde grond, slib of oliewatermengsels uit de industrie.

Heel af en toe wordt dat buitenlands afval ook bij ons gestort. "Het gebeurt bijna niet op enkele uitzonderingen na", legt Jan Verheyen van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij OVAM uit aan VRT Nieuws. "Het gaat om enkele zeer beperkte hoeveelheden asbesthoudend materiaal dat gestort dient te worden omdat daar voorlopig geen andere verwerkingsmogelijkheden voor zijn."

(lees verder onder de grafiek)

PHOTOSTOCK-ISRAEL/SCIENCE PHOTO LIBRARY

De afvalverwerking is big business. Zo zouden in Vlaanderen 12.000 mensen in die industrie werken. De jaarlijkse omzet daarvan wordt geschat op 3,7 miljard euro. De sector zit al jaren in de lift, zelfs tijdens de crisis is de sector gegroeid. De groei bedraagt gemiddeld zo'n 5 procent per jaar. Volgens recent onderzoek zou nog meer inzetten op recyclage en een kringloopeconomie op termijn nog eens 15.000 extra jobs kunnen opleveren.

"Het is een positief verhaal van groene jobs", zegt Verheyen voorts. "Het afval wordt hier geïmporteerd, omdat we een goede recyclage-industrie hebben. We kunnen hier een betere verwerking aan het afval geven dan elders. Het kan beter hier worden verbrand of chemisch behandeld dan dat het elders op een stort belandt."

Vlaanderen voert overigens ook afval uit. Geen huishoudafval, want dat is verboden. We voeren jaarlijks zo'n 2,13 miljard kilogram industrieel afval uit. Het grootse deel daarvan, 80 procent, gaat naar Nederland.

Nevens: "Meer transparantie nodig"

De cijfers over de afvalimport zijn aan het licht gekomen na een vraag van Vlaams Parlementslid Bart Nevens (N-VA) aan Vlaams minister van Milieu Joke Schauvliege (CD&V). Hij hekelt vooral een gebrek aan transparantie. "Het moet duidelijk zijn wat het afval precies is dat wordt geïmporteerd en waar het precies vandaan komt", zegt Nevens aan onze redactie. Het meeste afval dat wordt ingevoerd, komt uit onze buurlanden. Toch wordt ook afval ingevoerd uit minder voor de hand liggende plaatsen als Mexico, de Bahama's, Uruguay en Nigeria.

(lees verder onder de grafiek)

Nevens benadrukt dat hij voorstander is van de import van afval als dat netjes wordt gerecycleerd, maar is ongerust over het toenemend aantal huishoudelijk afval dat ons land binnenkomt. "Het kan niet de bedoeling zijn dat we de Vlaming aanzetten om goed op te letten wat hij in zijn vuilniszak steekt en dat we dan buitenlands huisafval importeren om hier alsnog te verbranden."