Waarom liet Ivanka Trump zich fotograferen in een goedkope jurk?

Het was afgelopen maandag een gewone werkdag voor Ivanka Trump, assistente van haar vader, in het Witte Huis. Toch viel het nieuwsmedia onmiddellijk op dat er iets vreemds aan de hand was. Ivanka droeg geen dure designerjurk, of het nu van een ander of van haar eigen modemerk was. De jurk die ze droeg kostte bij winkelketen Target, waar hij ook nog eens met een fikse korting was afgeprijsd, ongeveer 17 euro. Wat kon hiervan de bedoeling zijn?

Het ging om deze jurk:

Volgens Mercury News leek het vreemd dat de miljonaire bij Target op zoek zou gaan naar koopjes, "behalve wanneer ze misschien de collectie van Victoria Beckham, waartoe haar jurk behoorde, een steuntje in de rug wilde geven. Op die manier toont ze enige solidariteit met gewone meisjes en vrouwen."

"Het kan natuurlijk ook dat ze zich wil afzetten tegen haar stiefmoeder, Melania, die onlangs met een peperdure Dolce&Gabbana-jasje in Sicilië, terwijl haar man de G7-top bijwoonde, in opspraak kwam." Ook New York Post zag dat Ivanka "zich door deze portemonnee-vriendelijke aanpak afzondert van haar stiefmoeder". "Ze stuurt in ieder geval een andere boodschap dan haar stiefmoeder de wereld in", aldus vrouwenwebsite MamaMia nog.

"Dat is dan een geweldige politieke beslissing om van Melania afstand te nemen", aldus Business Insider, "Op die manier zal het Amerikaanse volk zich meer in haar herkennen. Want ook Michelle Obama kwam regelmatig in het nieuws met kleren van Target of een ander goedkoop modemerk."

Eric Schiffer, baas van "Reputation Management Consultants": "Door die foto te laten nemen zegt ze eigenlijk dat ze niet in één adem vernoemd wil worden met de huidige Trump-administratie. Ze wil dingen doen die niet in de lijn liggen of die geen verband houden met de activiteiten van haar vader." Dat haar vader zich onlangs uit het klimaatakkoord van Parijs terugtrok, kon alvast niet op Ivanka’s goedkeuring rekenen.

Die grotere afstand tussen Ivanka en haar vader ziet ook Daily Mail in de keuze van dit kledingstuk, "nu Ivanka geplaagd wordt door dieperliggende spanningen, ten gevolge van een aantal beslissingen van haar vader. Er kon dit keer zelfs geen glimlach af."

Of was de keuze dan toch eerder zakelijk gericht? Zo berichtte New York Times maandag dat de Trump Organisation plannen heeft voor "een 3 sterren-hotelketen met een patriottische insteek. Op zich toch wel een opmerkelijke beslissing voor een bedrijf dat algemeen geassocieerd wordt met luxueuze verblijven." Ook al spelen vooral haar broers een belangrijke rol in de Trump Organisation, toch straalt succes hier ook af op Ivanka’s zakelijke belangen.

Volgens Huffington Post komt Ivanka Trump met haar Target-jurk terug met beide voeten op de grond terecht "en we hopen meer van dit in de toekomst te zien". Star Tribune blijft met de vraag zitten of Ivanka een politiek statement heeft willen maken of dat ze gewoon op een spaarzame manier winkelt.

Opvallend is ten slotte dat het populaire weekblad US Weekly deze week op de cover met Ivanka Trump uitpakt onder de titel "Ivanka takes a stand: why I disagree with my dad".

lees ook