Welke kans heeft een Brits progressief front ?

Vandaag worden in het Verenigd Koninkrijk parlementsverkiezingen gehouden, en dat na een bewogen campagne. We volgen onze reporters Veerle de Vos en Katrien Vanderschoot door het Verenigd Koninkrijk. Vandaag: Katrien Vanderschoot in Finsbury Park en Ealing.

Finsbury Park ligt in de schaduw van het stadion van Arsenal, in het noorden van de hoofdstad. Het is -letterlijk- de achtertuin van Labourleider Jeremy Corbyn. In de ochtendzon vinden we er wandelaars, bedelaars en joggers en de jonge mama Tamara. “Voor mij is veiligheid morgen een prioriteit”, zegt ze, “en goede gezondheidszorg voor mij en mijn baby. Daarom stem ik op Labour, Theresa May is te veel van gedachte veranderd. “

De laatste uren van de Labourcampagne

Veiligheid, de besparingen, de brexit. Het speelt allemaal mee. Hoe wil Labour die bezorgdheden aanpakken? We gaan het vragen aan Richard Watts van het gemeentebestuur van Islington. In het statige gebouw staan de groene zakken met stembrieven al klaar in de gang. Ook Watts is er klaar voor. De jonge raadsman is nog volop gaan pamfletten uitdelen en gaat nog van deur tot deur om kiezers te winnen. Want de opkomst is belangrijk en zijn kiespubliek van jongeren, etnische minderheden en arbeiders krijg je minder snel de deur uit.

The many, not the few

Richards vindt dat Labour een goede campagne heeft gevoerd, door in te zetten op sociale thema’s. Voor hem moet de nieuwe regering opnieuw aan de zijde staan van de arbeidersklasse. Geen besparingen meer, maar investeringen in huisvesting, gezondheidszorg en onderwijs. Maar wie zal dat betalen?

Ook op het slechte imago van zijn voorzitter Corbyn – Jeremy voor de vrienden - heeft Richard Watts een antwoord. “Ja, Jeremy zal de nationale veiligheid bewaren en de terroristen straffen.”

De groene outsider

Aan de andere kant van Londen, in het gezellige Ealing, gaan we langs bij Nicholas Chapman, de jonge voorzitter van de Green Party van het kiesdistrict Ealing and Acton. De groenen hebben een ondankbare rol in deze campagne. Hoewel ze een zetel hebben in het parlement, die van voorzitster Caroline Lucas in Brighton, is de partij door de media geschuwd. Ze mochten zelfs niet meedoen aan het grote voorzittersdebat van de BBC. De groenen maken weinig kans , maar mikken op strategische stemmen.

Een progressief alternatief

Hier in Ealing en Acton heeft de Green Party zijn zitje opgegeven voor die van Labourkandidaat Rupa Huq. Zij volgt hen in een aantal thema’s, zegt Nicholas Chapman: “ze is een felle voorstander van remain, ze wil inzetten op het milieu én ze gaat voor een kieshervorming die kleine partijen meer kansen geeft." Ook op enkele andere plaatsen wil de Green Party een progressief alternatief voor de Tories aan een zitje helpen door zijn plaats af te staan aan Labour of de Liberal Democrats.

“De toekomst is té belangrijk”, zegt Nicholas Chapman. Al is hij ontgoocheld dat hun progressief front slechts enkele kopstukken meekrijgt. De partijtop van Labour ziet het bijvoorbeeld niet zitten om zijn eigen zitje in Brighton af te staan aan de groenen. Dat is oude politieke cultuur.

Hier en daar je ideeën meekrijgen, daar komt het op aan, en op geduld, want het kiessysteem laat weinig ruimte. Chapman voelt zich gesterkt door wat hij in Europa ziet gebeuren. Het populisme in Nederland en Frankrijk is ingedijkt en president Macron heeft ook burgers in zijn regering opgenomen. “Mensen vinden dat de Britse democratie niet werkt, dat zie je aan de uitslag van het brexit-referendum. De opkomst zal mogelijk aantonen dat mensen ontgoocheld zijn over de manier waarop de zaken nu lopen. Dus ik hoop dat de grote partijen gaan beseffen dat een kieshervorming belangrijk is.”