Wie volgt Mayeur op als burgemeester van Brussel? Dit zijn de kanshebbers

Wie wordt de volgende burgemeester van Brussel? Nu Yvan Mayeur zijn ontslag heeft ingediend, verschuift de focus naar die vraag. We zetten de drie voornaamste kanshebbers bij de Brusselse PS op een rij. De kans is alvast groot dat het een vrouw zal worden.
Karine Lalieux, Faouzia Hariche en Philippe Close

1. Karine Lalieux

Karine Lalieux (53) is al sinds 2000 schepen in Brussel. Haar huidige bevoegdheden zijn Cultuur en Openbare Netheid. Daarnaast heeft ze ook een zitje in het federale parlement. "Ze is heel populair binnen de PS, dat helpt nu", zegt Bernard Demonty, chef politiek bij Le Soir, in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Ze is sympathiek, heeft een sterke persoonlijkheid en spreekt harde taal, maar ook weer niet te hard."

Opmerkelijk detail: als Lalieux haar Kamerzitje op zou geven om burgemeester te worden (de PS wil dat er minder gecumuleerd wordt), dan zou ze normaal gezien opgevolgd worden door... Yvan Mayeur.

2. Faouzia Hariche

Faouzia Hariche (51) is ook al ruim 16 jaar schepen in Brussel. Haar bevoegdheden zijn Openbaar Onderwijs, Jeugd en het Jonge Kind. "Hariche had heel veel voorkeursstemmen in 2012. Ze was tweede, voor Mayeur (voormalig burgemeester Thielemans had de meeste voorkeurstemmen, red.). Dat speelt in haar voordeel. Maar ze heeft een minder sterke persoonlijkheid, zo zeggen veel PS'ers", aldus Demonty. Daarnaast kreeg ze in het verleden al heel wat kritiek omdat ze al lang schepen is maar intussen nog steeds geen Nederlands spreekt.

3. Philippe Close

Philippe Close (46) is schepen van Toerisme in Brussel. Daarnaast is hij ook PS-fractieleider in het Brussels Parlement. Zijn naam circuleert eveneens als toekomstige burgemeester. Maar dat hij erg veel mandaten cumuleert, kan in zijn nadeel spelen. "Het lijkt me niet het goede moment om hem naar voor te schuiven", zegt Demonty. "Ik denk dat de keuze zal gaan tussen Lalieux en Hariche."