Yvan Mayeur stapt op als burgemeester van Brussel

Yvan Mayeur (PS) gaat vanavond ontslag nemen als burgemeester van Brussel. Dat heeft zijn kabinet bekendgemaakt. De PS-politicus lag onder vuur door het schandaal over riante zitpenningen bij Samusocial, de Brusselse vzw die zich inzet voor daklozen. Ook zijn PS-collega Pascale Peraïta stapt op. PS-voorzitter Elio Di Rupo heeft het over een "noodzakelijke beslissing".

De druk op Mayeur was enorm groot geworden nadat verschillende partijen uit oppositie én meerderheid zijn ontslag hadden geëist. Coalitiepartner SP.A had er zelfs mee gedreigd om uit de meerderheid te stappen als Mayeur niet zou vertrekken.

Vanmiddag was er al een bijeenkomst van het Brusselse schepencollege, maar achteraf deed de burgemeester er het zwijgen toe. Vervolgens zou hij ook een gesprek hebben gehad met partijkopstuk Laurette Onkelinx. Het lijkt er dus op dat ook de partijtop van de PS tot het besluit is gekomen dat de positie van Mayeur onhoudbaar was geworden.

Ook in het federale parlement werd het Samusocial-schandaal druk besproken deze namiddag. Zowat alle partijen haalden fel uit naar de PS. De Franstalige socialisten kwamen zelf niet tussen in het debat.

PS-voorzitter zegt op Twitter nota te nemen van het ontslag. "Het is een beslissing die nodig was", klinkt het nog.

Yvan Mayeur (57) was sinds eind 2013 burgemeester van de stad Brussel. Hij volgde Freddy Thielemans op. Mayeur was tot dan bijna twee decennia OCMW-voorzitter geweest. Lees hier een uitgebreid portret van de man.