Bevestigd: Philippe Close (PS) nieuwe burgemeester van Brussel

PS-politicus Philippe Close wordt de nieuwe burgemeester van Brussel. Dat is de Brusselse meerderheid overeengekomen. De SP.A zou uit het stadsbestuur liggen.
Nicolas Maeterlinck

Philippe Close volgt Yvan Mayeur op, die gisteren ontslag nam nadat hij in opspraak was gekomen in het schandaal rond de daklozenorganisatie SamuSocial.

Close was tot nu schepen van Toerisme, Personeel en Financiën in het Brusselse stadsbestuur. "Hij draait allang mee in de Brusselse politiek. Philippe Close was kabinetschef van voormalig burgemeester Freddy Thielemans. Hij zit ook in allerlei vzw's van de stad en dat geeft hem macht", schetst VRT-journalist Nina Verhaeghe.

Er was nog een andere naam in de running: Karine Lalieux. Mocht zij het geworden zijn, dan had ze moeten vertrekken uit de Kamer en zou ze daar opgevolgd worden door Yvan Mayeur. "Dat is blijkbaar iets wat de PS niet wou", aldus VRT-journalist Bart Verhulst. 

Speelt SP.A nog een rol in de nieuwe coalitie?

Wat het nieuwe college betreft, lijkt het erop dat de Vlaamse socialisten van de SP.A er volledig uit liggen. Die partij had gisteren de onderhandelingen verlaten en was ook zeer kritisch voor de PS. "En nu wou de PS de SP.A er niet meer bij", aldus Nina Verhaeghe.

"Het ziet er inderdaad meer en meer naar uit dat de SP.A niet meer in de nieuwe coalitie zal zitten", stelt Wetstraatjournalist Bart Verhulst. "Zij zaten alleszins niet meer aan de onderhandelingstafel."

De SP.A had 1 schepen in het Brusselse stadsbestuur. Om 14.30 uur komt er meer uitleg op een persconferentie.

"Niet het einde van politieke crisis in Brussel"

Met de nieuwe burgemeester komt er evenwel nog geen einde aan de politieke crisis in Brussel. "Er is nog altijd geen akkoord over inhoudelijke afspraken over hoe het nu anders moet", weet Bart Verhulst. "En bij de Vlaamse liberalen horen we dat zij garanties willen dat Close zich aan de nieuwe afspraken zal houden."