Crisis in Brussel: "Er zit een enorme haar in de boter in de socialistische familie"

De SP.A verdwijnt uit het Brusselse stadsbestuur. De PS is niet te spreken over hoe de Vlaamse socialisten hebben gereageerd op het schandaal rond ex-burgemeester Yvan Mayeur en SamuSocial. "Er zit een enorme haar in de boter in de socialistische familie", stelt VRT-journalist Bart Verhulst vast.

Gisteravond verliet de SP.A de onderhandelingstafel waar de meerderheidspartijen van het Brusselse stadsbestuur aan het praten waren over een opvolger voor Mayeur. Eerder op de dag had SP.A-minister Pascal Smet al een ultimatum gesteld aan Mayeur om op te stappen.

Knelpunt gisteravond was het verhaal dat Yvan Mayeur schepen wou worden. "Een drôle de guerre", aldus Wetstraatjournalist Verhulst. "SP.A blijft zeggen dat dat effectief op tafel lag en dat de PS dat vooraf heeft afgetoetst bij de SP.A, en dat naderhand PS'ers aan de SP.A zijn komen vragen om dat tegen te houden omdat zij er zelf niet mee akkoord waren."

De PS zegt dat dat verhaal van de SP.A leugens zijn. Waarna de SP.A op zijn beurt spreekt over leugens en arrogantie. "Je ziet maar: er zit een geweldige haar in de boter bij de socialistische familie", zegt Bart Verhulst. 

"Boemerang in het gezicht van de SP.A"

Ook Open VLD ontkent in alle talen dat een schepenambt voor Mayeur op tafel heeft gelegen. De Vlaamse liberalen spreken over een "boemerang" die terugkomt in het gezicht van de SP.A.

"Waarom komt die boemerang terug? Omdat de PS het moeilijk kan slikken dat uitgerekend de SP.A zo hoog van de toren blies gisteren", legt Verhulst uit. "SamuSocial valt namelijk eigenlijk onder de Brusselse minister Pascal Smet van de SP.A. Het is Smet die een onderzoek liet voeren, hij had dus moeten weten dat er malversaties waren. En dan moest hij gisteren dus niet zo hoog van de toren blazen, is te horen."

De SP.A is overigens niet nodig om een meerderheid te vormen in het Brusselse stadsbestuur.