De Britten hebben gekozen: wat nu (met de brexit)?

De vervroegde parlementsverkiezingen in het Verenigd Koninkrijk zijn uitgedraaid op een nederlaag voor premier Theresa May. Haar Conservatieve Partij haalt geen absolute meerderheid meer. Wat betekent dit voor de regeringsvorming, de brexit en de positie van May?

Theresa May heeft gegokt en verloren

Theresa May schreef in april vervroegde verkiezingen uit. Ze wilde haar meerderheid uitbreiden om een sterkere onderhandelingspositie af te dwingen voor de brexit. Het draait anders uit: de Conservatieven blijven wel de grootste partij, maar verliezen de absolute meerderheid. Het sociaaldemocratische Labour van uitdager Jeremy Corbyn wint er een pak zetels bij. Geen enkele partij haalt een absolute meerderheid, waardoor we een hung parliament krijgen.

Wat met de positie van Theresa May? "De andere partijen ruiken al bloed"

"Voor Theresa May is dit een absolute nederlaag. Ze heeft gegokt en ze heeft verloren", stelt VRT-journalist Ivan Ollevier vast. "May heeft geprobeerd om van de verkiezingen een instrument te maken in haar onderhandelingen met de Europese Unie, maar dat is verkeerd afgelopen voor haar."

"De andere partijen ruiken al bloed", weet VRT-journalist Katrien Vanderschoot. "Jeremy Corbyn heeft al gevraagd om het ontslag van May. Dat is misschien wat voorbarig. Maar we zagen May al op televisie niet met de glimlach van gisteren in het stembureau, maar met een heel verbeten gezicht."

De Conservatieve premier Theresa May heeft zichzelf dus mogelijk in de voet geschoten door vervroegde verkiezingen uit te schrijven. In plaats van een sterk mandaat van de kiezers kan ze zich ook verwachten aan een rebellie van haar eigen partij die haar verwijt gegokt en verloren te hebben.

AFP or licensors

Wat met de regeringsvorming? "Het wordt een moeilijke puzzel"

Nu de Conservatieven hun absolute meerderheid verliezen, wordt de regeringsvorming in het Verenigd Koninkrijk een bijzonder moeilijke puzzel. "Er zal morgen waarschijnlijk geen regering zijn in het Verenigd Koninkrijk", aldus Ivan Ollevier. "Men is hier gewoon om telkens een regering te vormen met één enkele partij, maar dat zal nu niet lukken. Waarschijnlijk zullen er minstens een paar dagen over gaan."

In principe blijven de Conservatieven - als grootste partij - wel aan zet voor de regeringsvorming. Maar ze zullen moeten samenwerken met kleinere partijen, en dat zal in de meeste gevallen een zeer krappe en labiele regering opleveren. Enkel met Labour kan een brede coalitie gevormd worden. "Maar die partijen staan zo ver van elkaar, dat ik echt geen enkele mogelijkheid zie dat die samen een meerderheid zullen vormen", zegt VK-kenner Ollevier.

Wat met de brexit? "Een groot vraagteken"

Premier May had de vervroegde verkiezingen uitgeschreven omdat ze een sterker mandaat wilde voor de brexit-onderhandelingen. Wat met die onderhandelingen nu? "Dat is een groot vraagteken", zegt VRT- journalist Katrien Vanderschoot. "May heeft altijd gepleit voor een harde brexit. Het is nu wachten op de regeringsvorming om daar zicht op te krijgen. May laat nu nog niet in haar kaarten kijken."

Nochtans tikt de klok voor die brexit-onderhandelingen, want de procedure voor de uitstap van het Verenigd Koninkrijk werd eind maart formeel ingezet. "En die klok kan niet worden stilgezet", zegt professor Europese Politiek Hendrik Vos. "De EU had gehoopt op een heel ruime overwinning van Theresa May. Dat zou haar de marge hebben gegeven om de onderhandelingen op een ernstige manier te voeren om dan op een zachte manier te landen. Aan de kant van de EU is men min of meer klaar om onderhandelingen op te starten, maar nu weten we ineens niet meer wie aan de andere kant van de tafel zal zitten."

Ook professor economie Paul De Grauwe vreest dat de onderhandelingen nu moeilijker worden. "De regering zal buitengewoon zwak staan en zal voortdurend moeten terugkeren naar het parlement om zaken af te toetsen", zegt hij. "Voor ons zal dit beperkt zijn qua impact, maar de Britten moeten wel ongerust zijn. Zij kozen voor een brexit, maar komen er nu verzwakt uit."

Wat als er een meerderheid komt zonder Conservatieven, zal de brexit dan doorgaan? Professor Vos: "Labour heeft altijd gezegd dat ze het resultaat van het referendum zullen respecteren. De partijleiding was tegen de brexit, maar hun kiezers hebben vorig jaar voor de brexit gestemd. Maar hoe het allemaal nu zal moeten gebeuren, weet niemand."