Els Ampe (Open VLD): "Wat heb je aan een partner die wegloopt?"

Brussels schepen Els Ampe (Open VLD) is tevreden over de genomen maatregelen om het bestuur van de stad weer op de sporen te zetten. Zij is wel erg kritisch over het opstappen van de SP.A uit het Brussels bestuur. "Wat heb je aan een partner die wegloopt?", vraagt zij zich af.

De vraag naar een zitje als schepen voor Mayeur was de druppel die de emmer deed overlopen bij SP.A, maar dat verhaal wordt door het volledige college ontkend, al nam Mayeur gisteravond wel eerst het woord. "Mayeur heeft verteld over zijn politiek leven, dat is niet op vijf seconden gedaan. Hij heeft ook toegegeven dat hij fouten gemaakt heeft en dat dat de reden is waarom hij opstapt, maar er is nooit sprake van geweest dat hij schepen werd in dit college", benadrukt Ampe.

Open VLD is blij met wat het bereikt heeft tijdens de onderhandelingen. "Wij hebben gezegd dat er in deze meerderheid een nieuwe politieke wind moet komen en dat er een kadaster moet komen van alle mandaten en remuneraties. De nieuwe burgemeester moet zich ook voor de volle 100 procent concentreren op Brussel en zijn posten opzeggen in het Brussels Parlement. Zou Ans Persoons (schepen SP.A) dat eruit gesleept hebben? Ik denk het niet, ze is weggelopen."

De bevoegdheden van Persoons, Nederlandstalige Aangelegenheden en Wijkcontracten, zullen nu opgevangen worden door andere schepenen. "Dat is toch ook een besparing voor de Stad", aldus Ampe.

MR is tevreden

MR-voorzitter Olivier Chastel is verheugd over het akkoord dat binnen de meerderheid in Brussel Stad is bereikt na het ontslag van burgemeester Yvan Mayeur. In het nieuwe team moet goed bestuur de prioriteit zijn, aldus de liberale voorzitter. "Ik was erg geschokt door de ontsporingen die de laatste dagen naar boven kwamen en ik hoop dat deze wissel de sereniteit terugbrengt in het beheer van de stad".

Voor Chastel is het ook belangrijk dat het college voortaan één lid minder telt. De bevoegdheden van Ans Persoons (SP.A) werden onder de huidige schepenen verdeeld. Daarnaast is het voor de MR belangrijk dat de burgemeester zich volledig op zijn functie concentreert. Tenslotte hebben de Franstalige liberalen tijdens de onderhandelingen de volledige transparantie geëist in alle instanties en organisaties van de stad of waarin Brusselse mandatarissen zetelen.

"Enkel als we dit alles doorvoeren kan de meerderheid in de stad Brussel terug aansluiten bij de bevolking, die terecht geschandaliseerd is door de zaak-Samusocial", besluut Chastel.

Groen reageert sceptisch

Groen-gemeenteraadslid Bart Dhondt was na de persconferentie van kandidaat burgemeester Philippe Close (PS) nog erg sceptisch en verre van overtuigd dat het nu beter zal gaan. Hij benadrukte andermaal dat het vertrouwen van de Brusselaar volledig weg is en het herstellen van die breuk prioriteit nummer één is.

De aankondiging van het kadaster, waarmee er transparantie moet komen over alle mandaten en vergoedingen, volstaat voor Groen niet. "Wij vragen dat al heel lang", zegt Dhondt. "Op de volgende gemeenteraad zullen we nu heel concreet vragen wanneer het komt en wat erin staat. En we zullen een doorlichting vragen van alle vzw's om te zien of we die wel nodig hebben. Er was de afgelopen jaren een wildgroei."

De oppositie had gehoopt op een sterk signaal, maar dat bleef uit. "Close heeft in zijn discours vooral gezegd dat het erg is voor de vorige burgemeester, maar ik heb niet gehoord: dit kan niet meer. We moeten de bladzijde omslaan en op een andere manier aan politieke doen. Dat besef heb ik niet gevoeld", vindt Dhondt.

"Wij zijn vastberaden om onze democratische controle verder te zetten. De mensen willen nu transparantie. Niet meer de arrogante manier waarop Mayeur een stempel had met het wegwimpelen van vragen en zeggen dat het wel in orde komt", bestluit het Groen-gemeenteraadslid.

Oude politiek cultuur

Brussels gemeenteraadslid Johan Van den Driessche (N-VA) had gehoopt op een wit konijn als nieuwe burgemeester van Brussel, maar het werd Philippe Close (PS). Iemand die voor de NV-A'er "gelijk staat aan de oude politieke cultuur"

Of het de transparantie en de achterkamerpolitiek ten goede zal komen, valt af te wachten. Maar Van den Driessche wil het wel een kans geven. "Ik weet dat Philippe Close in de omgang opener is en minder de confrontatie kiest. Aangezien hij nu transparantie pretendeert, zal mijn eerste vraag op de gemeenteraad zijn: wanneer krijg ik de documenten over allerlei vzw's waarin hij actief is? Dat wordt een eerste test", zegt hij.

Dat er door het opstappen van de SP.A een Vlaams schepen verdwijnt, zorgt wel voor onbegrip. "De PS verknoeit het en er is één Nederlandstalige schepen minder", stelt Van den Driessche. "Ik snap dat niet. En ik snap de Open VLD ook niet. Zij hadden moeten zeggen: Er komt een Vlaamse schepenpositie vrij, wij palmen die in."

Bij Vlaams Belang was er grote ergernis toen kandidaat-burgemeester Philippe Close en eerste Schepen Alain Courtois (MR) respect vroegen voor het werk van Mayeur. "Het is toch al te kras dat een man die gelden van een daklozenorganisatie in zijn zak heeft gestoken nu wordt voorgesteld als een halve heilige", vindt Brussels Vlaams Belang-fractievoorzitter Dominiek Lootens.