Hendrik Vos: "May heeft een spectaculaire owngoal gescoord"

"Een politieke vernedering", zo benoemt professor Europese Politiek Hendrik Vos het feit dat de Britse premier Theresa May haar absolute meerderheid heeft verloren bij de vervroegde verkiezingen die ze zelf had uitgeschreven. "We zitten op dit moment met een heel instabiele toestand."

Vos schuwt de harde woorden niet. "Wat een verschrikkelijke misrekening van Theresa May. Wat een spectaculaire blunder. Dit is een politieke vernedering. Heel haar plan dat zo solide leek, is de voorbije uren totaal van de rails geraakt. We zitten op dit moment met een heel instabiele toestand."

Nochtans leek het plan van de Conservatieve premier May lange tijd steek de houden. "Ze trok naar de kiezer op het moment dat Labour (de sociaaldemocratische oppositiepartij, nvdr.) knock-out in de touwen lag en de radicaal-rechtse UKIP na de overwinning bij het brexit-referendum er nu niet meer aan te pas kwam. Maar de campagne van May is zo slecht verlopen. Ze was overmoedig. En bij de stembus heeft ze nu een spectaculaire owngoal gescoord", aldus Hendrik Vos in "De Ochtend" op Radio 1. 

"EU had gehoopt op ruime overwinning voor May"

Er wordt nu een politiek instabiele periode in het Verenigd Koninkrijk verwacht. En dat brengt ook instabiliteit voor de brexit-onderhandelingen. "De Europese Unie had eigenlijk - zonder dat expliciet te zeggen - gehoopt op een heel ruime overwinning voor May", weet professor Vos.

"Het idee in de meeste Europese hoofdsteden was dat May zo een marge zou krijgen om de onderhandelingen op een ernstige manier te voeren vanuit het besef dat al die beloftes die gedaan zijn aan de Britse kiezers niet kunnen worden waargemaakt. Zo zou ze op een zachte manier kunnen landen. Maar je hebt geen stabiele regering straks in het Verenigd Koninkrijk, dus dat plan kan niet doorgaan."

Maar ook als er een andere meerderheid zou komen met Labour, zal de brexit wel doorgaan. "Labour heeft altijd gezegd dat ze het resultaat van het brexit-referendum zullen respecteren. Maar hoe dat precies moet gebeuren, weet op dit moment niemand."

"Kiezer kan je niet aansturen vanuit de partijhoofdkwartieren"

Opvallend: op een jaar tijd hebben de Britse conservatieven twee keer gegokt en verloren. Vorig jaar verbond de toenmalige premier David Cameron namelijk zijn lot aan het brexit-referendum.

"Dat duidt erop dat de kiezer soms wel heel wispelturig kan zijn. Als het er echt op aankomt, doet de kiezer zijn ding. Dat kan je niet aansturen zoals het gepland wordt in de hoofdkwartieren van de partijen."

Meest gelezen