Ivan Ollevier: "Wie heeft sleutel van Downing Street 10 in handen? Niemand weet het"

De vorming van een nieuwe Britse regering kondigt zich niet evident aan, nu de Britse Conservatieven hun absolute meerderheid hebben verloren. "Puur mathematisch gezien kan huidig premier Theresa May met bijna niemand regeren", luidt de analyse van VRT-journalist Ivan Ollevier. Volgens hem is het "zeer onrealistisch" dat May zal aanblijven als premier.

"Ik werd bijna van de oever van de Theems geblazen." Dat gevoel had Ivan Ollevier toen de eerste exitpolls van de Britse parlementsverkiezingen gisteravond binnenkwamen. De Conservatieve partij Theresa May wou een sterkere meerderheid, maar verliest haar absolute meerderheid. Jeremy Corbyn van het sociaaldemocratische Labour wint zetels.

"Sommigen hadden daar wel rekening mee gehouden, maar niemand nam dat au sérieux. Al meer dan een jaar werd gezegd dat Jeremy Corbyn van Labour geen schijn van kans meer maakte om zetels te winnen. Nu winnen ze wel zetels. Dit is ongetwijfeld de wederopstanding van Corbyn."

(lees verder onder video)

"Lijkt me zeer sterk dat Theresa May zou aanblijven"

Theresa May heeft al laten weten dat zij een nieuwe regering wil vormen en dus premier wil blijven. "Dat lijkt me zeer onrealistisch", aldus Ollevier. "Ze schreef verkiezingen uit om een sterk mandaat te krijgen. Ze rekende op een heel grote meerderheid. Dat mandaat heeft ze nu niet gekregen, wel integendeel. Het lijkt me heel erg sterk dat ze aan zou blijven. Haar positie komt erg onder druk te staan. Ook binnen de Conservatieven zelf, al zijn het daar de remainers (brexit-tegenstanders) die laten verstaan dat het eigenlijk onhoudbaar is voor May.

(lees verder onder video)

Maar wie heeft dan de sleutel van Downing Street 10 in handen. "Het merkwaardige is dat niemand het weet in het Verenigd Koninkrijk", stelt Ollevier vast. "May heeft het recht om als eerste een regering te proberen te vormen. Maar mathematisch gezien kan ze met bijna niemand regeren. Theresa May gaat straks naar de Queen om als formateur te worden aangesteld, maar niemand weet wat de volgende zet zal zijn."

(lees verder onder video)

Op weg naar nieuwe verkiezingen?

Het Verenigd Koninkrijk kent een traditie van één grote meerderheidspartij in de regering. Dat is nu niet mogelijk, want geen enkele partij haalt een absolute meerderheid. We hebben te maken met een hung parliament.

Wat als de regeringsvormers er niet uit geraken? "Nieuwe verkiezingen zijn niet uitgesloten", aldus Ivan Ollevier. "Er gaan stemmen op voor een nieuwe algemene verkiezing in oktober. Dat zou dan echt toegeven zijn als politici dat ze er niet uitraken."

Zeven jaar geleden was er ook een hung parliament. "En toen zaten de Britten zo'n vijf dagen zonder regering. Dat was een ongeziene paniek in Westminster. Ze hadden dat nog nooit meegemaakt", herinnert Ivan Ollevier zich. "Ik weet niet wat er gaat gebeuren de komende dagen als men vaststelt dat er geen regering kan komen. Dan breekt er hier gewoon losse paniek uit."