Labour wil zélf minderheidsregering leiden: "Premier is niet meer stabiel"

De huidige Britse oppositiepartij Labour wil zélf een minderheidsregering leiden, nu blijkt dat de Conservatieve partij van Theresa May geen meerderheid meer heeft in het parlement. "De premier is niet meer stabiel." Labour-leider Jeremy Corbyn vindt dat Theresa May moet opstappen als premier van Groot-Brittannië, nu de eerste resultaten van de verkiezingen bekend zijn. "Dit zijn genoeg redenen om plaats te maken voor een regering die echt representatief is."
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Theresa May heeft gegokt en verloren. Dat blijkt uit de uitslag van de - vervroegd uitgeschreven - verkiezingen. Haar Conservatieve partij blijft dan wel de grootste, een absolute meerderheid - zoals ze nu had - zit er niet meer in. De socialistische partij Labour van Jeremy Corbyn daarentegen stijgen fors. Opvallend, aangezien May de verkiezingen uitschreef om net sterker te staan in het parlement. 

"May heeft deze verkiezingen uitgeschreven omdat ze een mandaat wilde, maar ze verliest net steun en vertrouwen", reageerde Corbyn vrij snel. "Ik denk dat dit voldoende reden is om te gaan en om plaats te maken voor een regering die echt representatief is." Volgens Corbyn toont de uitslag aan dat de mensen zich afkeren van het besparingsbeleid van de huidige regering. 

(lees verder onder de video)

Later op de ochtend ging de partij nog een stapje verder. Labour zal proberen om zélf een minderheidsregering te vormen, zo zei de woordvoerder. "We zullen onszelf naar voren schuiven om het land te dienen, want de Conservatieve partij is niet meer stabiel. De premier is niet meer stabiel".

De woordvoerder liet nog weten dat de partij geen coalitie zal sluiten met een andere partij. 

"Ze zal haar verantwoordelijkheid nemen"

Opvallend: ook een parlementslid van haar eigen Conservatieve partij vraagt aan May om na te denken over haar positie, na een "vreselijke verkiezingscampagne".  

"Ze zit in een moeilijk parket. Ze is een zeer getalenteerde vrouw die moeilijke beslissingen niet uit de weg gaat, maar ze moet nu nadenken over haar positie", zei Anna Soubry aan BBC. "Theresa heeft haar stempel gedrukt op deze campagne. Zij neemt de verantwoordelijkheid, zoals ze altijd doet. En ik ben zeker dat ze dat ook nu zal doen."