Laurette Onkelinx: "Mayeur wordt geen schepen in Brussel"

PS-kopstuk Laurette Onkelinx heeft laten verstaan dat de ontslagen Brusselse burgemeester Yvan Mayeur niet terugkomt als schepen in Brussel. Straks komt de meerderheid van het stadsbestuur opnieuw samen om te praten over een opvolger, maar de SP.A schuift alvast niet mee aan tafel.

Mayeur (PS) nam gisteren ontslag nadat hij in opspraak was gekomen in het schandaal rond SamuSocial. De vergadering tussen de meerderheidspartijen van het Brusselse stadsbestuur gisteravond over een opvolger voor Mayeur bracht geen witte rook. De SP.A verliet de onderhandelingstafel, naar eigen zeggen omdat een schepenambt voor aftredend burgemeester Mayeur op tafel was gekomen.

Dat blijkt een breekpunt voor de Vlaamse socialisten. Zij krijgen nu duidelijkheid van Onkelinx. "Yvan Mayeur heeft onvermijdelijk (incontournablement) ontslag genomen als burgemeester, maar ook uit het college van schepenen", aldus het PS-kopstuk op RTBF-radio. Volgens Onkelinx heeft Mayeur een ethische fout gemaakt en was zijn ontslag evident geworden. "Mayeur heeft zichzelf daarmee wel een zeer zware straf opgelegd. En dat heeft hij goed gedaan."

(lees verder onder de video)

Ook Open VLD-schepen Els Ampe zegt dat Mayeur in geen geval schepen zal worden. Volgens haar heeft die optie ook nooit op tafel gelegen.

Dat Mayeur - althans volgens Onkelinx - dus volledig vertrekt uit het Brusselse stadsbestuur, kan het overleg over een nieuwe burgemeester opnieuw op de rails komen. Straks komt de meerderheid van het stadsbestuur opnieuw samen voor overleg. De SP.A laat weten niet mee te zullen aanschuiven, al betekent dat niet dat ze uit de meerderheid stappen, klinkt het.