Michel over May: "Niet meer zeker van partner met sterk leiderschap"

Volgens premier Charles Michel (MR) zal het resultaat van de Britse verkiezingen de komende brexit-onderhandelingen nog moeilijker maken. Hij stelt zich vragen bij het leiderschap van Theresa May. "Om zo een ingewikkelde onderhandeling te voeren, is er nood aan een sterk politiek leiderschap. Ik stel vast dat na de gok van Theresa May de kaarten voor de toekomst niet zo makkelijk liggen."

De Britse premier Theresa May schreef een tijdje geleden nieuwe verkiezingen uit om zo sterker te staan in het parlement om de brexit-onderhandelingen te voeren. Een idee dat op een sisser uitdraaide, zo blijkt vandaag. Haar Conservatieve partij blijft dan wel de grootste, de absolute meerderheid is ze kwijt. 

"Deze resultaten, dat is geen positief signaal", reageert premier Michel. "Om intelligent en loyaal onderhandelingen te voeren hebben we een partner nodig met een sterk leiderschap en na deze verkiezingen ben ik daar niet zeker van."

Michel vraagt snel duidelijkheid van de Britten. Hij wijst erop dat - één jaar na het brexit-referendum - de EU klaar is voor de onderhandelingen, inclusief mandaat voor de Europese Commissie en duidelijk vastgelegde contouren voor de onderhandelingen. "Wij zijn in staat om te onderhandelen, maar daarvoor moeten we ook een partner hebben aan de andere kant van de tafel. We wachten dus af wat het project van de nieuwe Britse regering zal zijn."

De premier zegt voorts dat België een actieve rol zal spelen bij de onderhandelingen. "Ik zal er alles aan doen om onze economische belangen te verdedigen."

Reynders: "Zeer complexe situatie"

"Dit is een zeer complexe situatie, niet enkel voor het Verenigd Koninkrijk, maar ook voor de onderhandelingen van de brexit", zei minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders vanmiddag aan VRT Nieuws. "We moeten nu eerst wachten op de nieuwe regering die premier May misschien gaat oprichten. Daarna zullen we moeten we moeten kijken naar het nieuwe standpunt rond de brexit."

"We lopen heel wat vertraging op", zegt Reynders nog. "Europa is klaar voor de onderhandelingen, maar je kan niet beginnen onderhandelen als er geen echte regering zit aan de andere kant." Of een eventuele nieuwe regering een invloed zal hebben op de onderhandelingen, kan Reynders nu nog niet zeggen. "We moeten afwachten wie er uiteindelijk zal inzitten."

De minister wijst er nog op dat het organiseren van vervroegde verkiezingen "altijd zeer gevaarlijk is". 

Andere Belgische reacties

En ook andere Belgische politici hebben ondertussen gereageerd. 

CD&V-voorzitter Wouter Beke noemt de uitslag van de verkiezingen geen goede zaak. "Voor of tegen May? Voor of tegen de brexit? Wat je ook verkiest, de uitslag in het Verenigd Koninkrijk is allicht een voorbode voor een lange periode van onzekerheid. Geen goede zaak."

Staatssecretaris voor de Bestrijding van Sociale Fraude Philippe De Backer (Open VLD) feliciteert de Liberal Democrats. "Proficiat met de bijna verdubbeling van de zetels. Blijf kalm en stem liberaal."

 

PS-voorzitter Elio Di Rupo feliciteert op zijn beurt dan weer Jeremy Corbyn van Labour voor "zijn positieve campagne en de goede resultaten".