Parket van Brussel opent vooronderzoek naar Samusocial

Het parket van Brussel opent een vooronderzoek naar de Brusselse vzw Samusocial. Die kwam de voorbije dagen in opspraak door de hoge vergoedingen die werden betaald aan de bestuurders, zoals Brussels burgemeester Yvan Mayeur (PS). Het parket wil nu nagaan of er eventueel misdrijven zijn gepleegd.

Het parket wil voorlopig niet dieper ingaan op de inhoud van het onderzoek, maar justitiespecialisten menen dat het mogelijk zou gaan om een opsporingsonderzoek naar valsheid in geschrifte als er zitpenningen betaald zijn voor vergaderingen die er nooit geweest zijn. 

Ook zou er mogelijk onderzocht worden of er misbruik gemaakt is van verenigingsgoederen als er uitkeringen betaald zijn voor fictieve prestaties waar de vereniging nadeel van ondervonden heeft. 

Riante vergoedingen van zo'n 17.000 euro per jaar voor bestuurdsleden

De voorbije dagen kwam aan het licht dat bestuurders van Samusocial, de vzw die zich bezighoudt met de opvang van daklozen in Brussel, de voorbije jaren riante zitpenningen ontvingen als vergoeding voor vergaderingen. 

Per vergadering kregen de bestuursleden een zitpenning van 140 euro. Met tien vergaderingen per maand liep dat bedrag behoorlijk op. Zo zouden de Brusselse burgemeester Yvan Mayeur en OCMW-voorzitter Pascale Peraïta in 2016 zo'n 17.000 euro opgestreken hebben, het jaar voordien was dat zelfs zo'n 19.000 euro. 

De penningen zouden niet met publiek geld betaald worden, maar zouden afkomstig zijn van privégelden - giften van particulieren, organisaties en ondernemingen. Tot nu toe weigerden de bestuursleden hierop te reageren. 

Exit Mayeur

Door de heisa rond het Samusocial-schandaal kwam de Brusselse burgemeester Mayeur steeds meer onder druk te staan. Verschillende partijen uit de oppositie en de meerderheid eisten zijn ontslag, wat zijn positie onhoudbaar maakte. Gisterenmiddag maakte zijn kabinet dan ook bekend dat hij ontslag zou nemen. Ook de OCMW-voorzitter had al beslist om een stap opzij te zetten. 

Binnen de Brusselse meerderheid veroorzaakte het schandaal - en het daaropvolgende ontslag van de burgemeester - een crisis. Wie de opvolger van Mayeur wordt, is nog niet geweten.