PORTRET: Wie is Philippe Close, de nieuwe burgemeester van Brussel?

De nieuwe burgemeester van Brussel was tot nu schepen van Financiën, Personeel en Toerisme. Hij volgt op 26 juni zijn PS-partijgenoot Yvan Mayeur op. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 eindigde Close op de negende plaats in het aantal voorkeursstemmen (1.998).

In 2013 was Close al eens in de running om toenmalig burgemeester Freddy Thielemans op te volgen. Close kreeg, als jarenlang kabinetschef, de steun van Thielemans. Ook Elio Di Rupo stond achter hem. Maar toen moest hij de eer laten aan Yvan Mayeur die gesteund werd door Laurette Onkelinx (PS-voorzitter in Brussel).

Deze keer haalde Close het van Karine Lalieux. Haar gebrekkige kennis van de Nederlandse taal zou een factor zijn waarom zij gepasseerd werd. Het wordt belangrijk voor Close om duidelijkheid te scheppen over zijn mandaten. Naast schepen en parlementslid heeft hij nog zo’n 18 andere mandaten. Die zouden zo goed als allemaal onbezoldigd zijn. Vandaag kondigde hij aan dat hij geen andere mandaten meer zal uitoefenen dan die verbonden zijn aan de functie van burgemeester. “Ik heb geen private mandaten”, benadrukt hij.

Close is niet onbesproken. Vorig jaar kwam hij in opspraak als voorzitter van de vzw Brussels Expo. De vzw, die ook Paleis 12 en La Madeleine uitbaat, won de strijd om het Koninklijk Circus te mogen uitbaten. De beslissing daarover werd genomen door het stadsbestuur, waar Close als schepen zelf deel van uitmaakt. "Dit is blijkbaar de Brusselse cultuur van donnant-donnant", zei de vorige concessiehouder daarover.

Steekfiche

Leeftijd: 46 jaar oud

Opleiding: Jurist

Partij: PS

Politieke carrière:
Parlementair medewerker Roger Lallemand, PS-senator
Lid studiedienst PS
Woordvoerder Elio Di Rupo
Kabinetschef Freddy Thielemans
Gemeenteraadslid Brussel
Schepen van Toerisme, Financiën en Personeel
Lid Brussels Hoofdstedelijk Parlement (sinds 2009)
Fractieleider PS is Brussels Hoofdstedelijk Parlement (sinds 2013)