Premier May zet zelfde politici op sleutelposten in haar regering

De Britse premier Theresa May wil gesprekken aanknopen met de Noord-Ierse protestantse partij DUP (Democratische Unionistische Partij). Dat heeft ze verklaard nadat ze bij de Britse Queen de toestemming is gaan vragen om een regering te vormen. May blijft ook aan als premier. Ze zet ook dezelfde politici op een aantal sleutelposten in haar regering.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Theresa May, die gehoopt had via vervroegde verkiezingen een grote meerderheid te halen om zo in een sterke onderhandelingspositie te staan bij de brexit-gesprekken met Europa, is eraan voor de moeite: haar partij, de Conservatieven, verloor gisteren haar meerderheid in het Lagerhuis, waardoor ze de steun moet krijgen van een andere partij. Die zoekt May dus bij de Noord-Ierse partij DUP. Vermoedelijk komt er een minderheidsregering van de Conservatieven, met gedoogsteun van DUP.

May noemde de DUP “onze vrienden, met wie we al lang goed samenwerken”. "Het land heeft nu meer dan ooit zekerheid nodig", zei ze. De premier benadrukte ook dat ze de brexit wil afronden binnen het tijdsschema dat al was afgesproken.

De nieuwe regering zal "in de komende vijf jaar zekerheid bieden" en zal zich inzetten om het land veilig te houden, beloofde May ook. "Wat het land nu meer dan ooit nodig heeft, is zekerheid. Door de meeste stemmen binnen te halen en het grootste aantal zetels, is het duidelijk dat de Conservative Party en de DUP als enige de legitimiteit en het vermogen hebben om die te voorzien", zegt May.

DUP-voorzitter Arlene Foster gaat in op May’s vraag om gesprekken te voeren over een nieuwe regering.

Geen grote veranderingen

Het ziet er naar uit dat er geen grote veranderingen komen in de Britse regering. De ministers van Financiën (Philip Hammond), Buitenlandse zaken (Boris Johnson), Binnenlandse Zaken (Amber Rudd), Defensie (Michael Fallon) en de speciale Brexit-minister (David Davis) blijven alvast op post. Dat heeft het kabinet van premier May laten weten. Ook May zelf blijft premier.

Het is nog niet duidelijk welke eisen de Democratische Unionistische Partij stelt, de Noord-Ierse protestantse partij met wie Theresa May gesprekken wil aanknopen. Maar vermoedelijk zal die geen portefeuilles opeisen, en alleen gedoogsteun verlenen.

Tien dagen om onderhandelingen brexit voor te bereiden

May heeft nu tien dagen om zich voor te bereiden op de onderhandelingen met de Europese Unie over de brexit, die van start gaan op 19 juni. De premier wil een deal uit de brand slepen die "werkt voor iedereen in dit land" en die "welvaart op lange termijn garandeert". "Dat is waar het volk vorige juni voor gestemd heeft en dat is wat we zullen leveren. Laten we nu aan het werk gaan."

De Europese president Tusk liet May al weten dat er geen tijd te verliezen is, want volgens het schema moet de Brexit tegen maart 2019 een feit zijn. Hij wil dan ook dat de onderhandelingen zo snel mogelijk beginnen.