Slachtoffer misbruik door Roman Polanski vraagt rechter om zaak af te sluiten

De vrouw die 40 jaar geleden door de Pools-Franse filmmaker Roman Polanski misbruikt werd, heeft de rechter in Los Angeles gevraagd om het dossier af te sluiten. Samantha Geimer was 13 op het ogenblik van de feiten. Tegen Polanski staat nog altijd een arrestatiebevel open in de VS.
AP2008

Roman Polanski ging 30 jaar geleden in ballingschap en vertrok naar Frankrijk, nadat hij in 1977 de 13-jarige Samantha Geimer had gedrogeerd en misbruikt. Ze was door de regisseur ingehuurd voor een fotoshoot in het huis van acteur Jack Nicholson.

De regisseur werd ervan beschuldigd haar te hebben verdoofd met drank en pijnstillers en daarna seks met haar te hebben gehad. Polanski bekende alleen dat laatste, van de overige beschuldigingen werd afgezien na een schikking met de aanklager. Maar momenteel staat er nog steeds een Amerikaans arrestatiebevel tegen hem open.

"Ik smeek u een oplossing voor dit dossier te overwegen zonder een 83-jarige man gevangen te zetten", zei Geimer tegen rechter Scott Gordon. "Ik spreek niet in in naam van Roman, maar van de gerechtigheid. Ik smeek u dit voor mij te doen, uit medelijden voor mij."

Geimer heeft eerder al gezegd dat ze de regisseur heeft vergeven. "Samantha Geimer is deze zaak zat. Ze vraagt al jaren het hof om de zaak te sluiten", zei de advocaat van Polanski.