Sturgeon: "May heeft alle gezag verloren en moet harde brexit laten varen"

"De Britse premier Theresa May heeft met de verkiezingsuitslag alle gezag en geloofwaardigheid verloren en moet de de plannen van een harde brexit laten varen." Dat heeft Nicola Sturgeon, de leidster van de Schotse nationalisten (SNP), gezegd in een reactie op de nederlaag voor de Britse Conservatieven. Wat de uitslag -ook de SNP moet fors inboeten- betekent voor een nieuw onafhankelijkheidsreferendum, wil ze nog niet zeggen.

Sturgeon noemde de verkiezingsuitslag vanmorgen al "een regelrechte ramp" voor premier Theresa May. "Ze dacht heel arrogant dat ze de oppositie zou omverblazen, maar dat is dus niet gelukt", klonk het. "Haar positie wordt heel moeilijk." Op een persconferentie vanmiddag bleef de Schotse even scherp: "May heeft alle gezag en geloofwaardigheid verloren en de moet haar plannen voor een harde brexit laten varen."

En ook al heeft May intussen aangekondigd dat ze een nieuwe regering zal vormen, toch hoopt de SNP nog te kunnen werken aan een progressief alternatief voor de Conservatieve regering van May, die haar meerderheid verloren heeft in de verkiezingen. 

(lees verder onder de video)

De Schotse nationalisten hebben het zelf ook niet al te best gedaan tijdens deze stembusgang. Zo zijn ze er niet in geslaagd om hun monsteroverwinning van 2015 te herhalen. Onder meer gewezen Schotse premier Alex Salmond verliest zijn zitje in het Lagerhuis. Ook Angus Robertson, de huidige rechterhand van Sturgeon, is zijn zetel kwijt.

Toch weigert de partijleidster over een verlies te spreken. "Dit is ons tweede beste resultaat ooit", zegt ze aan de BBC. Wat de gevolgen van de verkiezingen zijn voor een eventueel tweede Schotse onafhankelijkheidsreferendum laat Sturgeon voorlopig in het midden. "Net als de meeste politici heb ik afgelopen nacht niet geslapen, ik ga hier dus ook nog geen uitspraken over doen."

Hoe moet het verder met onafhankelijkheidsreferendum?

"De partij heeft vooral zetels verloren aan de Schotse conservatieven. Zij hadden in de campagne eigenlijk één thema: geen nieuw referendum over de onafhankelijkheid of een onafhankelijk Schotland", zegt VRT-journaliste Veerle De Vos vanuit Schotland.

Hoe het nu verder moet met het geplande onafhankelijkheidsreferendum is nog niet duidelijk. "De nationalisten blijven wel nog steeds de grootste partij. Ze halen 35 zetels, wat meer is dan de drie andere partijen hier. Het zal sowieso niet evident zijn om snel snel het referendum te organiseren. Al was het sowieso al uitgesteld tot eind 2018, misschien wel 2019."