Tegen abortus en homohuwelijk en voor de doodstraf: met deze partij gaat May in zee

De Britse premier Theresa May zal om voort te kunnen regeren afhankelijk zijn van de zetels van de Noord-Ierse DUP (Democratic Unionist Party). Beide conservatieve partijen hebben goeie banden. Maar waar staat de DUP voor?
AFP or licensors
De partijleiding van de DUP, met partijleidster Arlene Foster in het midden.

1. Wie zijn de DUP?

De Democratic Unionist Party is met 10 parlementsleden in Westminster de grootste partij in Noord-Ierland. De partij is pro-Verenigd Koninkrijk en haar aanhangers voelen zich Brits, niet Iers. Het katholieke Sinn Féin, de tweede partij in Noord-Ierland, heeft 7 parlementsleden, maar die nemen hun mandaat niet op uit protest tegen de "Britse bezetting" van de 6 Noord-Ierse provincies.

De DUP werd in 1971 opgericht door de befaamde protestantse dominee Ian Paisley. Een aantal politici waren in de jaren 80 en 90 lid van paramilitaire bewegingen die tijdens de "Troubles" -de gewapende strijd tussen katholieke en protestantse groepen- streden tegen het IRA. De afgelopen jaren zaten ze samen met Sinn Féin in de Noord-Ierse regering. Sinds de verkiezingen van april zit Noord-Ierland zonder regering.

2. Waar staan ze voor?

Op sociaal vlak is de DUP zeer conservatief, zo zijn ze bijvoorbeeld tegen het homohuwelijk (het katholieke Sinn Féin is voor), tegen abortus en voor de herinvoering van de doodstraf. Een voormalig parlementslid van de DUP noemde homoseksualiteit in 2008 'afschuwelijk, verachtelijk, weerzinwekkend, vies en kwaadaardig'. Abortus kan in geen enkel geval, ook niet voor vrouwen die slachtoffer werden van een verkrachting. De DUP gelooft niet in de evolutietheorie en niet in klimaatopwarming.

3. Wat denken ze over de brexit?

De partij heeft actief campagne gevoerd voor de brexit en steunde sindsdien alle initiatieven van eerste minister Theresa May. Maar partijleider Arlene Foster heeft zich de afgelopen weken uitgesproken tegen een "harde brexit" omdat die niet in het belang zou zijn van de Noord-Ieren. 56 procent van de Noord-Ierse bevolking sprak zich vorig jaar uit tegen een uitstap uit de EU. Maar Noord-Ierland deelt ook een 500 kilometer lange grens met de Ierse republiek. "En het is in niemands belang", zei Foster onlangs nog, "dat het een harde grens wordt".