Trump haalt uit naar Comey: "Ben bereid om zelf onder ede te getuigen"

De Amerikaanse president Donald Trump is bereid om onder ede te getuigen over zijn gesprekken met ex-FBI-baas James Comey. Dat heeft hij vanavond gezegd op een persconferentie. Trump zei ook dat Comey onwaarheden heeft verteld en hij ontkent dat hij hem ooit om zijn loyauteit gevraagd heeft.

"James Comey heeft veel van wat ik zeg bevestigd, en sommige dingen die hij gezegd heeft zijn simpelweg niet waar", zei Trump op een persconferentie in de rozentuin van het Witte Huis met de Roemeense president. Volgens Trump heeft de hoorzitting van Comey aangetoond dat er geen sprake is van samenzwering of van obstructie (van het gerecht, red.).

De Amerikaanse president sprak met klem tegen dat hij Comey om zijn loyauteit gevraagd heeft, zoals de ontslagen FBI-baas beweert. "Ik ken hem amper. Ik ga niet zeggen: ik wil dat je trouw zweert. Wie doet zoiets? Wie zou een man vragen om trouw te zweren onder eed? Ik ken hem amper. Het houdt geen steek."

Vervolgens vroeg een journalist aan Trump of hij zelf onder ede zou getuigen. De president antwoordde dat hij daartoe bereid was, "voor 100 procent". "Ik zal aan Robert Mueller (de speciale aanklager in de Rusland-affaire, red.) hetzelfde zeggen als ik net aan jou verteld heb", zei hij ook tegen een journalist.

Trump laat opnieuw uitschijnen dat hij opnames heeft

Opvallend: op de vraag of Trump opnames heeft van zijn gesprekken met Comey, iets waar hij een tijdje geleden op hintte in een tweet, antwoordde hij dat hij daar "binnenkort meer over zou vertellen".

De leiders van de onderzoekscommissie in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden hebben intussen formeel aan Comey gevraagd om hen al zijn memo's van zijn gesprekken met Trump te bezorgen. Ze hebben ook aan het Witte Huis gevraagd om eventuele opnames (mochten die bestaan) over te dragen.