Trump maant Qatar aan te stoppen met het financieren van terroristen

De Amerikaanse president Donald Trump roept Qatar op om te stoppen met het financieren van terroristische groepen. Zijn minister van Buitenlandse Zaken Tillerson roept de buren van Qatar op om de blokkade van het land te versoepelen, omdat het de strijd tegen IS zou hinderen.

Wij moeten het financieren van terrorisme doen stoppen", zei Trump op een persconferentie die rechtstreeks op Amerikaanse zenders werd uitgezonden. Trump riep Qatar, dat "historisch een financier van terrorisme is" daar onmiddellijk mee op te houden.

"Geen beschaafde natie kan dit geweld tolereren of toestaan dat deze verdorven ideologie op zijn stranden wordt verspreid", zei Trump op een persconferentie in het Witte Huis.

"Wij vragen Qatar en de andere landen in de regio meer te doen tegen terreur en dit sneller te doen", voegde hij eraan toe. "Wij willen u terug bij de eenheid van landen met verantwoordelijkheid". Trump riep voor zijn ambtswoning in Washington ook andere landen op te stoppen mensen te leren andere mensen te doden.

(Lees verder onder de foto)

Blokkade versoepelen

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson heeft intussen Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Egypte en Bahrein opgeroepen hun isolering van Qatar te versoepelen.

Volgens Tillerson hindert de blokkade de operaties van het Amerikaanse leger tegen terreurgroep IS, als één van de onbedoelde gevolgen. De Verenigde Staten hebben een militaire basis in Qatar.

Tillerson zei dat Qatar een geschiedenis heeft van het steunen van groepen die geweld gebruiken. "Qatar heeft vooruitang gemaakt om financiële steun aan terroristen een halt toe te roepen, en om terroristen uit het land te zetten. Maar het land moet nog meer doen en het sneller doen", zei Tillerson in een korte verklaring.

"De elementen voor een oplossing zijn er", vervolgde de minister, oproepend tot kalmte en beredeneerde dialoog. Hij wees er ook op dat de VS de bemiddelingspoging van Koeweit steunen.