Vier Arabische landen stellen "terreurlijst" op met aan Qatar gelinkte entiteiten

Saoedi-Arabië, Egypte, de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein hebben een "terreurlijst" opgesteld met 59 individuen en 12 entiteiten die in Qatar gevestigd zijn of door Qatar worden gesteund, en die gelinkt zijn aan terroristen. Op de lijst staan Qatarezen, Jordaniërs, Egyptenaren, Koeweiti, Bahreiners en Libiërs.

In een gemeenschappelijke mededeling zeggen de vier landen dat "ze de stap hebben gezet in het licht van hun engagement om het terrorisme te bestrijden, de financieringsbronnen droog te leggen en te vechten tegen extremistische ideologieën". De lijst is het resultaat "van de constante schending van de autoriteiten in Doha van de verplichtingen en de akkoorden die werden ondertekend". De landen bedanken ook zij die hen steun bieden "in de strijd tegen het terrorisme, extremisme en geweld".

De personen en entiteiten die op de lijst staan zullen hun rekeningen bevroren zien, en het zal voor hen moeilijker worden om buitenlandse handel te drijven. Op de lijst zouden minstens twee namen staan die ook door de internationale gemeenschap beschouwd worden als financiers van het terrorisme en waartegen Qatar al maatregelen heeft genomen.

Saoedi-Arabië, Bahrein, de Verenigde Arabische Emiraten, Egypte en Jemen hebben maandag alle betrekkingen met Qatar afgebroken. Daardoor hebben luchtvaartmaatschappijen het luchtverkeer van en naar Qatar opgeschort en hebben de landen hun grenzen gesloten. Ze vermoeden dat Qatar onder één hoedje speelt met sjiitische aartsvijand Iran en terreurmilities financieel steunt om de Golfregio te destabiliseren.

Donderdag had Egypte nog aan de Verenigde Naties gevraagd om een onderzoek te starten naar een grote geldsom die Qatar zou overgemaakt hebben aan een "terroristische groep" die gelinkt is aan IS, om leden van de koninklijke familie die in Irak worden vastgehouden vrij te laten.

Daarnaast hebben de Verenigde Arabische Emiraten gewaarschuwd dat Qatar geïsoleerd zal blijven zolang het zijn steun voor militantengroepen niet stopzet. "Het komt erop neer dat de Qatarese regering vandaag een beslissing moet nemen. Ze kan eindelijk haar rug keren naar het destructieve beleid dat ze heeft aangenomen en echte eenheid en solidariteit tonen met de Samenwerkingsraad van de Arabische Golfstaten", waartoe Saoedi-Arabië, Bahrein, de Verenigde Arabische Emiraten, Koeweit, Oman en Qatar behoren."