VRT-CEO Paul Lembrechts: "Tegen 2020 opnieuw jobs bedreigd als we niet ingrijpen"

Volgens Paul Lembrechts, gedelegeerd bestuurder van de openbare omroep, zijn er over drie jaar mogelijk opnieuw een 50-tal jobs bedreigd bij de VRT. In een interview dat De Tijd morgen publiceert, legt hij uit dat de Vlaamse regering een plafond van 43 procent van de ontvangsten oplegt dat naar personeelskosten mag gaan, terwijl de werkingskosten van de omroep niet worden geïndexeerd.

"Als dat zo blijft, groeit de verhouding scheef, want de lonen stijgen natuurlijk wel met de index", legt Lembrechts uit aan De Tijd. "Tegen 2020 jaar is dat niet meer houdbaar. Dan komen de personeelskosten boven de afgesproken grens, en moeten we weer ingrijpen. Er zijn 50 jobs bedreigd, en ik wil er alles aan doen om dat te vermijden."

De VRT-CEO benadrukt dat hij het probleem nu aankaart om het tijdig te kunnen aanpakken en dat hij openstaat voor overleg. "We hebben nog 3 jaar de tijd om een oplossing te vinden."

ACV: "Er moet een oplossing komen"

"Ik denk dat mijnheer Lembrechts kosten en uitgaven voor de komende vier jaar heeft doorgerekend volgens de huidige situatie en dan uitkomt bij die cijfers van bedreigde jobs, maar ik interpreteer zijn uitspraken eerder als een boodschap, een waarschuwing ook, naar de Vlaamse regering dan als een waarschuwing aan ons", zegt Carlos Van Hoeymissen van de christelijke vakbond ACV aan het persagentschap Belga.

"We hebben pas een hele sanering achter de rug op basis van de vorige beheersovereenkomst", verklaart Van Hoeymissen. "Nog maar pas gisteren hebben we vergaderd over een tiental mensen waarvoor intern nog een oplossing wordt gezocht. Dat is de eindfase van een proces waarbij voor een kleine 200 mensen moest worden gezocht naar een oplossing, na de vorige kaasschaafoperatie van de Vlaamse regering. Er zijn gelukkig geen gedwongen ontslagen gevallen. De afslanking is opgelost via vrijwillige uitstroom, arbeidsduurvermindering en de "interne carrousel" waarbij mensen van lineaire naar digitale diensten zijn overgestapt."

Vakbondsman Van Hoeymissen snapt wel dat Lembrechts de bedreigde jobs in het kranteninterview aankaart. "We zitten door de vergrijzing van ons personeel met een oplopende kost, terwijl de overheid anderzijds plafonds oplegt. Daar moet een oplossing voor komen."

Sven Gatz: "Geen plan voor bijkomende afvloeiing bij VRT"

"Er is zeker geen plan van de Vlaamse regering voor bijkomende afvloeiingen bij de openbare omroep", zo laat Vlaams minister van Media Sven Gatz (Open VLD) weten aan Belga. Wel zegt de minister dat hij zich bewust is van de problematiek van de stijgende personeelskosten bij de VRT, maar daar zijn zeker tot aan de volgende begrotingsopmaak oplossingen voor.

Sven Gatz legt uit dat in de jongste begrotingsovereenkomst beslist is om de loonkosten te indexeren en de werkingskosten niet. Voor 2017 en een stuk van 2018 is er geen probleem volgens de minister.

"De derving door niet-indexering van werkingskosten wordt opgevangen door de ruime sociale enveloppe van de regering (14 miljoen euro), waarvan de VRT maar een deel (7 miljoen) nodig heeft voor haar toekomst- en transformatieplan", zegt hij.

"En wat de periode na 2018 betreft, zal de financiering van de openbare omroep aan bod komen tijdens de besprekingen over de nieuwe begrotingsopmaak in september", besluit hij.

Meest gelezen