Golfstaten verheugd over Trumps oproep tot Qatar

De Golfstaten Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein verwelkomen de oproep die de Amerikaanse president Trump heeft gericht tot Qatar om te stoppen met het financieren van terreurorganisaties. Op de vraag van Rex Tillerson om de boycot tegen hun buurland te versoepelen, hebben ze dan weer niet gereageerd.

De Golfstaten hebben hun banden met Qatar vorige week verbroken. Op een persconferentie gisteravond maande de Amerikaanse president Trump Qatar aan om de crisis met de buurlanden te bezweren. Hij riep het land ook op om de vermoede steun aan terreurbewegingen te stoppen.

In aparte persberichten zeggen ze Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein dat ze de oproep van Trump steunen. "Het koninkrijk verwelkomt de verklaringen van VS-president Donald Trump, die de noodzaak beklemtoonde dat de staat Qatar het financieren van terrorisme stopt", zo klinkt het in de mededeling van Saudi-Arabië. 

De Verenigde Arabische Emiraten prijzen Trumps "leiderschap om Qatars verontrustende steun aan extremisme aan te pakken". Bahrein omschrijft Trumps uitspraken als een "stevig standpunt".

Op een andere oproep die gisteren werd gedaan, de vraag van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson om de boycot tegen Qatar te versoepelen, hebben de Golfstaten dan weer niet gereageerd.