Jaarlijks 10 miljoen kippen slecht of onverdoofd geslacht

Elk jaar worden in ons land zeker 10 miljoen kippen slecht of onverdoofd geslacht. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) geeft toe dat er een probleem is en werkt aan een oplossing.
Design Pics / Scott Sinklier

Het probleem situeert zich bij de methode van verdoving. Pluimveeslachthuizen dompelen kippen vaak onder in een elektrisch waterbad. Maar die methode verdooft te weinig.

"Men wijkt af van de Europese normen inzake voltage omdat mens soms bang is dat dat de kwaliteit van het vlees zou beïnvloeden. Zo hanteert men soms illegaal een lagere voltage waardoor de dieren soms niet verdoofd zijn vooraleer ze worden geslacht. Dat kan absoluut niet", zegt minister Weyts.

Dierenrechtenorganisatie Gaia reageert verontwaardigd. "Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts moet optreden", klinkt het. Minister Weyts werkt samen met de Universiteit Gent aan een verbetering van de omstreden verdovingstechniek.