Kopstuk van Zuid-Italiaanse maffia opgepakt in Brazilië

Op de luchthaven van de Braziliaanse stad São Paulo is Vincenzo Macrì, een kopstuk van de Zuid-Italiaanse misdaadorganisatie 'Ndrangheta, opgepakt. Hij woonde jarenlang in Nederland, waar hij als "bloemenhandelaar" drugs verhandelde, maar was de laatste twee jaar voortvluchtig.
AP2010

Vincenzo Macrì (52) was een leider van de beruchte Commisso-clan van de 'Ndrangheta, de Calabrese maffia. Hij was de zoon van Antonio Macrì, een charismatische capo die gedood werd tijdens een maffia-oorlog in 1975. 

Vincenzo Macrì stond bekend als een van de gevaarlijkste Italiaanse voortvluchtigen. Hij was niet alleen actief in Italië, maar ook in Canada en de laatste jaren in Nederland. Vanuit Aalsmeer coördineerde hij als bloemenhandelaar leveringen van grote partijen cocaïne van Zuid-Amerika naar Europa. Toen hij in de gaten kreeg dat de politie steeds meer bewijzen tegen hem had verzameld, verdween hij van de radar.

Na intensief speurwerk door de politiediensten van Reggio Calabria en Interpol werd hij door Braziliaanse agenten opgepakt op de luchthaven van São Paulo. Hij was van plan om te vertrekken naar de Venezolaanse hoofdstad Caracas, waar hij onder een valse identiteit leeft. Macrì zou niet alleen voor zijn eigen clan, maar voor de hele 'Ndrangheta hebben gehandeld in drugs.

Ze is minder bekend dan de Siciliaanse Cosa Nostra, maar de 'Ndrangheta groeide uit tot een van de gevaarlijkste en machtigste misdaadorganisaties ter wereld. Ze opereert in eerste instantie vanuit Calabrië, in de tip van de Italiaanse laars, en houdt zich vooral bezig met drugshandel.