Kroonprinses Mette-Marit neemt de literatuurtrein en hertogin Camilla riddert met euh... een prei

We brengen elke week een overzicht van wat er leeft bij royals in binnen- en buitenland. De Noorse kroonprinses Mette-Marit spoorde voor de vierde keer met haar literatuurtrein door het land en de Britse prins Harry moedigde oorlogsveteranen aan voor zijn Invictus Games. Het leverde hem een knuffel én nat pak op. Voor de Britse prinses Anne kun je op gelijke welke leeftijd studeren en Camilla Parker Bowles liet stiekem de boerin in zich los. In het Verre Oosten maakte prinses Mako misschien wel een van haar laatste officiële reizen ooit.

NOORWEGEN: kroonprinses Mette-Marit spoort met de literatuurtrein

Voor het vierde jaar op rij is de Noorse prinses Mette-Marit (43), vrouw van kroonprins Haakon, op pad om literatuur te promoten. Ze doet dat met de zogenoemde "literatuurtrein", de trein spoort van Asker (waar Mette-Marit woont) tot Kristiansand (waar de prinses afkomstig van is). Onderweg houdt de trein op zeven plaatsen halt en krijgen auteurs, zoals Gaute Heivoll en Bjarte Breiteig, de kans hun werk voor te stellen. In de trein is ook één wagon omgebouwd tot bibliotheek en toegankelijk gemaakt voor het grote publiek. Op één boekenplank zijn de favoriete boeken van Mette-Marit terug te vinden. Thema dit jaar is "thuiskomen".

"We denken na over wat een huis een thuis maakt, waar die thuis zich bevindt en wat het betekent voor elk van ons, en hoe het ons raakt als mensen", opende Mette-Marit de reis. Voor de kroonprinses zijn boeken een kostbaar goed. Al van kindsbeen af leest ze: "Ik lees nu nog altijd evenveel boeken dan toen ik jonger was. Thuis lezen we (Ingrid Alexandra en Sverre Magnus, red.) élke dag. De kinderen kiezen welke boeken en tussendoor maken we tijd voor lectuur waarvan ik denk dat ze belangrijk is."  

Stella Pictures
Stella Pictures

GROOT-BRITTANNIË: prins Harry in Australië voor de Invictus Games, tante Anne aan de slag in Londen en plusmama Camilla riddert met prei

De Britse prins Harry heeft Australië bezocht om zijn schouders te zetten onder de Invictus Games van volgend jaar in Sydney. Vooraleer hij voet zette op Australische bodem vloog hij naar Singapore om verschillende liefdadigheidsinstellingen een hart onder de riem te steken. Hij speelde onder meer een polomatch, een van zijn vele hobby's, om geld in te zamelen voor Sentebale, een organisatie die wezen en kwetsbare kinderen met aids helpt. Eenmaal in Australië stond Harry de bevolking te woord in de gietende regen en sprak hij met sporters en hun familie. De Invictus Games zijn Spelen voor gewond geraakte oorlogsveteranen. In zijn toespraak benadrukte hij de noodzaak en kracht van zulke wedstrijden. "De Games laten ons zien dat tegenspoed overwonnen kan worden, dat het onmogelijke mogelijk is."

Harry werd in Sydney opgewacht door een bijzondere vriendin, de 97-jarige Daphne Dunne die met haar rolstoel maar liefst 7 uur in de rij stond om een glimp van de prins op te vangen. Daphne kreeg alle aandacht van Harry tot een stevige knuffel toe. De twee kennen elkaar al een aantal jaar. Daphne is de weduwe van een gevangengenomen korporaal en wist in 2015 al een kus van Harry te krijgen. "Hij probeert de gewonden en geamputeerden zich opnieuw beter te doen voelen", looft de kranige Daphne de prins.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

"Het is nooit te laat om te leren"

De Britse prinses Anne, de enige dochter van de Queen, heeft de 25e editie van het Festival of Learning bijgewoond. Anne (66) was in Londen als beschermvrouw van het Learning and Work Institute. Het festival wil onderwijs bij volwassenen aanmoedigen en bij uitbreiding leren als een levenslang proces te tonen. De prinses sprak het publiek toe en benadrukte dat het nooit te laat is om te leren. "Het is zelfs nooit te vroeg om te starten", stelt ze. "Volwassenenonderwijs speelt een vitale rol in de samenleving. Het is goed voor mensen, het is goed voor onze gezondheid en ons zelfvertrouwen en geeft meer inzetbaarheid. Er zullen altijd verschillende redenen zijn om ermee te starten."

Van de prinsen Charles, William en Harry is geweten dat ze steeds meer koninklijke taken overnemen van de 91-jarige Queen. Maar ook haar dochter Anne, en zonen Edward en Andrew steken soms een handje toe en vertegenwoordigen het hof. Zij lopen echter minder in de schijnwerpers. Anne is beschermvrouw van 200 organisaties. Maar ze is vooral bekend als moeder van Zara Philips en als voortreffelijk ruiter. Als 21-jarige werd ze in 1971 Europees kampioene paardrijden. In 1976 nam Anne deel aan de Olympische Spelen van Montréal.

Hertogin Camilla creatief met prei

Last but not least vanuit het Verenigd Koninkrijk: de hertogin van Cornwall, Camilla Parker Bowles, was te gast op een landbouwbeurs in West Sussex. Een acteur die een landbouwer speelde, smeekte Camilla om hem te ridderen en bood haar een prei aan. De hertogin speelde vlotjes het spelletje mee. Deze foto willen we u daarom absoluut niet onthouden (en ging rond op sociale media):

Avalon.red. All rights reserved.

ZWEDEN: voltallige koninklijke familie op nationale feestdag in traditionele kledij

In Zweden is de nationale feestdag op 6 juni gevierd. Duizenden mensen kwamen met het zonnige weer de koninklijke familie toejuichen in Stockholm. Deze keer waren de royals voltallig met Christopher "Chris" O'Neill, de Brits-Amerikaanse echtgenoot van prinses Madeleine, erbij. De familie zat verspreid over drie open koetsen richting openluchtmuseum Skansen. De kleine Estelle (5), tweede in lijn voor de troonsopvolging, zwaaide -alsof ze nog nooit iets anders gedaan had- enthousiast naar het publiek en had er op de foto's duidelijk zin in (zie hieronder). Koning Carl Gustav vroeg de menigte om samen met hem "leve Zweden" te roepen. De vrouwen waren zoals altijd uitgedost in traditionele folklorekledij (in de kleuren van de Zweedse vlag), de mannen zaten strak in maatpak. Op 6 juni vieren de Zweden dat Gustav Vasa in 1523 de Unie van Kalmar, met onder meer Denemarken en Noorwegen, verbrak en koning van het onafhankelijke Zweden werd. Sinds 2004 is 6 juni ook een officiële feestdag.

Jessica Gow

Opmerkelijk is dat prinses Madeleine met haar gezin tot augustus in Zweden zal vertoeven. Dat meldt de krant Expressen en is door het hof bevestigd. De prinses woont normaal in Londen voor de zakelijke belangen van haar man Chris O'Neill. Madeleine wil echter meer tijd spenderen met haar familie. Haar zus Victoria viert op 14 juli haar 40ste verjaardag en dat wil Madeleine voor geen geld ter wereld missen. Vraag is of Chris zich nog veel op festiviteiten zal laten zien. Hij blijft liever ver weg van het mediacircus. Zo draagt Chris op eigen vraag ook geen enkele koninklijke titel.

JAPAN: prinses Mako op bezoek bij het koninkrijk Bhutan

De Japanse prinses Mako (25) is op officieel bezoek in Bhutan. De oudste dochter van prins Akishino en prinses Kiko werd ontvangen door koning Jigme Khesar Namgyel Wangchuck, zijn vrouw Jetsun Pema en hun 1-jarig zoontje Jigme. Mako kreeg het paleis- en kloostercomplex in het hart van de Bhutaanse hoofdstad Thimphu te zien en opende de Royal Bhutan Flower Exhibition. Dat leverde onderstaande kleurrijke foto's op.

Mako gaat wel vaker overzees. Ze ondersteunt als oudste kleinkind haar grootvader, de 83-jarige keizer Akihito. Vorige maand raakte bekend dat de prinses zich verloofd heeft met oud-studiegenoot en advocaat Kei Komuro. Eens ze haar jawoord geeft, moet ze afstand doen van de troon en haar keizerlijke status. Meer dan waarschijnlijk is het dan ook gedaan met officiële taken vervullen.

2017 Kyodo News