Merkel ziet "geen obstakels voor brexit-onderhandelingen"

De Duitse bondskanselier Angela Merkel ziet geen obstakels om de onderhandelingen over de brexit in gang te zetten na de nederlaag van Theresa May bij de vervroegde parlementsverkiezingen. Merkel blijft ervan overtuigd dat de Britten zich zullen houden aan het voorgestelde tijdschema. "De Europese Unie is er klaar voor", voegt ze er aan toe.
AP

De Britse premier May verloor haar absolute meerderheid, terwijl ze de verkiezingen net had georganiseerd om een bredere achterban te krijgen voor de onderhandelingen over de brexit. Door haar nederlaag rijst de vraag of de Britten nog steeds voor een "harde brexit" gaan, en of de onderhandelingen wel tijdig zullen kunnen starten. Het begin is gepland voor 19 juni, over minder dan 10 dagen.

Angela Merkel vreest niet voor vertragingen. Dat zei ze gisteravond in Mexico, waar ze een onderhoud had met president Enrique Peña Nieto. "Na wat ik heb gehoord van eerste minister, ga ik ervan uit dat Groot-Brittannië wil vasthouden aan zijn plan voor de onderhandelingen", zei ze.

De Europese Unie van haar kant is er klaar voor, voegde ze eraan toe. "We willen snel onderhandelen, vasthouden aan de opgestelde agenda. Op dit moment heb ik dan ook geen redenen om te suggereren dat de onderhandelingen niet zoals gepland zouden starten."

Merkel zei ook nog dat ze hoopt dat Groot-Brittannië een goede partner zal blijven, maar benadrukte dat ze tijdens de onderhandelingen veel aandacht zal hebben voor de belangen van de 27 lidstaten van de Europese Unie.

Trump noemt Britse verkiezingsuitslag "verrassend"

Merkel is in Mexico voor een tweedaags bezoek. Ze zal het met de Mexicaanse president onder meer hebben over het handelsbeleid van de Amerikaanse president Donald Trump.

Die laatste heeft gisteravond trouwens ook kort gereageerd op de Britse verkiezingsuitslag. Trump, een voorstander van de brexit, noemde de uitslag "verrassend".