Rutten aan Crombez: "Wie zo wild om zich heen slaat, zou beter in eigen hart kijken"

De SamuSocial-affaire in Brussel en het daaropvolgende ontslag van de Brusselse burgemeester Yvan Mayeur hebben niet alleen wonden geslagen tussen de SP.A en de PS, ook tussen de voormalige coalitiegenoten SP.A en Open VLD is het water dieper geworden. Zo is Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten niet te spreken over "de manier waarop John Crombez vandaag wild om zich heen slaat" in een interview met Het Laatste Nieuws. "Zijn woordgebruik is nooit gezien", reageert Rutten.
Archieffoto

SP.A-voorzitter John Crombez hield het gisteren bij hoog en bij laag vol: de SP.A is niet vrijwillig uit het Brusselse stadsbestuur gestapt. "PS, MR en Open VLD hadden ons gevraagd om het overleg te verlaten omdat we het niet eens waren met de gang van zaken en nadien hebben we niets meer van hen gehoord", zei Crombez gisteren aan onze redactie. "Een lid van het schepencollege op deze manier behandelen, om haar bevoegdheden onder elkaar te verdelen als smeermiddel is oude politieke cultuur", voegde hij eraan toe.

Vandaag in een interview met Het Laatste Nieuws haalt hij bovendien scherp uit naar Open VLD in het bijzonder: "Ik stel vast dat MR en Open VLD in hetzelfde bedje ziek zijn. Ik heb zelfs een heel ander beeld van Open VLD gekregen: het zijn laffe boeren, die hun rol hebben gespeeld met als enige doel om de bevoegdheden van Ans Persoons (de voormalige SP.A-schepen, red.) onder hen te verdelen."

"Nieuwe politiek bereik je niet door te schelden"

Die laatste uitspraak is allerminst goed onthaald door zijn Open VLD-collega Gwendolyn Rutten. "Nieuwe politiek bereik je niet door te schelden, maar wel door zelf het goede voorbeeld te geven", laat ze in een persbericht weten. "Wie zo wild om zich heen slaat, zou beter in eigen hart kijken. Je kan niet twee keer kwaad weglopen en daarna woedend zijn als anderen wél verantwoordelijkheid nemen."

Met dit niveau van debat is volgens Rutten niemand geholpen. "Je kan van mening verschillen, dat kan zelfs scherp zijn. Maar verantwoordelijke politici verschillen beschaafd van mening én onderhandelen aan tafel. Weglopen, schelden en tieren – en in één beweging onnodig alle landbouwers beledigen – is in strijd met de waarden die we allemaal samen moeten verdedigen. Wie pleit voor een andere politiek moet dat ook tonen, in woorden én in daden. Schelden en van de tafel weglopen horen daar niet bij."

Volgens Rutten vergist Crombez zich van vijand: "Hij kan zijn woede beter richten op z'n eigen politieke familie met de PS. Open VLD is als partij in de hele SamuSocial-affaire op geen enkele manier betrokken en heeft het steeds evident gevonden dat Mayeur en Peraïta zouden opstappen."

Rutten wijst er ook op dat het bestuur in Brussel voor Open VLD "in volle transparantie en met engagement voor alle inwoners moet gebeuren". "Dat heeft schepen Els Ampe op de tafel gelegd." Rutten geeft ook nog een steekje: "We zullen dat bovendien doen op een efficiënte manier, met een schepen minder. Harder werken en belastinggeld besparen. Dat is de richting die het bestuur voor Open VLD uit moet."