Terroristen Londen wilden vrachtwagen van 7,5 ton huren: "Tol had veel zwaarder kunnen zijn"

De daders van de aanslag vorige zaterdag in Londen wilden de ochtend van hun terreurdaad een vrachtwagen van 7,5 ton huren. Maar dat is niet gelukt omdat ze geen betalingsgegevens konden doorgeven, zegt de Britse politie. "De aanslag had dus nog erger kunnen geweest zijn", klinkt het. Bij de aanslag kwamen in totaal 8 mensen om het leven.

De drie terroristen huurden dan maar een kleinere bestelwagen waarmee ze vorige week zaterdag op Londen Brigde verschillende voetgangers aanreden. Daarna staken ze in de buurt mensen neer.

De politie heeft nu meer details vrijgegeven over het verloop van de aanslag. De daders reden even voor 22 uur de brug op. Eerst reden ze twee maal heen en weer, ter verkenning. Daarna namen ze een U-bocht en reden ze de voetgangers aan. Drie mensen lieten daarbij het leven, onder wie een Franse toerist die door de klap in de Theems viel.

Daarna trokken de terroristen te voet naar het nabijgelegen Borough Market. Daar staken ze verschillende mensen neer. De daders gebruikten daarvoor roze messen van 30 centimeter lang, die ze met leren riemen hadden vastgebonden aan hun polsen. Even later werden de daders doodgeschoten door de politie. Agenten vonden in de bestelwagen ook nog verschillende petroleumbommen. 

Nieuwe arrestaties

Gisteren en vannacht zijn overigens nog eens twee mensen opgepakt in verband met de aanslag in Londen. Bij een huiszoeking vonden ze een koran die geopend was op een pagina over martelaarschap.

Er werden in totaal al 18 mensen opgepakt, 13 van hen zijn weer vrijgelaten. De Britse politie is op zoek naar meer getuigen en doen ook een oproep aan verhuurfirma's van voertuigen om verdachte activiteiten te melden.