Turkse Amnesty Internationaal-baas wacht in de cel op een proces

Taner Kilic, de directeur van Amnesty International Turkije die eerder deze week werd opgepakt in Izmir, zit in de gevangenis in afwachting van een proces. Hij wordt beschuldigd van lidmaatschap van een terroristische organisatie. "Een kaakslag voor gerechtigheid", reageert de mensenrechtenorganisatie Amnesty International.

Kilic werd afgelopen woensdag door de antiterreurpolitie opgepakt in de provincie Izmir in het westen van Turkije. Hij wordt ervan beticht banden te hebben met Fethullah Gülen, die volgens de Turkse overheid achter de mislukte staatsgreep van juli vorig jaar zat.

"Volledig ongegrond", reageert secretaris-generaal Salil Shetty van Amnesty International. Hij noemt Killic "een overtuigde en gepassioneerde mensenrechtenverdediger". "Een aanfluiting van de rechtsgang", fulmineert Amnesty International-onderzoeker Andrew Gardner. "Er werd geen geloofwaardig bewijsmateriaal aangedragen tijdens het verhoor. Een schande!" (lees verder onder de tweet)

"De aanhouding van Taner Kilic toont aan dat de Turkse overheid niet alleen de mensenrechten aan de kant schuift, maar ook haar pijlen richt op diegenen die ze verdedigen", zegt ook Wies De Graeve van Amnesty International Vlaanderen. Ook Human Rights Watch, de Europese Unie en de Verenigde Staten uiten scherpe kritiek.

Al meer dan 50.000 mensen aangehouden

Sinds de mislukte staatsgreep van juli vorig jaar zijn in Turkije al meer dan 50.000 soldaten, ambtenaren, leerkrachten, academici en journalisten aangehouden. 

Eerder deze week werden samen met Kilic nog 18 advocaten opgepakt. Een van hen is op borg vrijgelaten. De anderen moeten nog voor een rechter verschijnen, of zijn formeel aangehouden.