3 vragen over de Franse parlementsverkiezingen

Eén maand na de presidentsverkiezingen trekken de Fransen opnieuw naar de stembus voor de eerste ronde van de parlementsverkiezingen. De stembussen zijn om 8 uur vanochtend opengegaan.

Hoe verlopen de parlementsverkiezingen in Frankrijk?

Net als de presidentsverkiezingen verlopen ook de parlementsverkiezingen in twee rondes. Vandaag is de eerste ronde, volgende week de tweede.

Het Franse parlement, 'Assemblée nationale, bestaat uit 577 afgevaardigden, één per kiesdistrict. De parlementsleden worden verkozen voor een termijn van vijf jaar.

Behaalt een kandidaat in de eerste ronde meteen al 50 procent van de stemmen, dan is een tweede ronde niet meer nodig. Maar dat is heel uitzonderlijk. Op de meeste plaatsen zal er een tweede ronde vereist zijn met de best scorende kandidaten. Enkel wie 12,5 procent van de ingeschreven kiezers haalt in eerste zit mag naar die tweede ronde. Tussen beide rondes in worden vaak deals gesloten waarbij kandidaten zich terugtrekken ten voordele van anderen.

Waarom zijn de parlementsverkiezingen belangrijk voor Macron?

Macron wil vernieuwing, een wissel van de wacht. Vooral op sociaal-economisch vlak heeft hij grote plannen. Maar om die waar te maken en een efficiënt beleid te kunnen voeren, heeft hij wel een meerderheid -minstens 289 van de 577 zetels- in het parlement nodig. Terwijl zijn partij La République en Marche, pas vorig jaar opgericht, er nog geen enkele heeft. 

Macron heeft ruim 500 kandidaten voorgedragen voor de parlementsverkiezingen, en zowat de helft van hen heeft weinig of geen ervaring in de politiek.

Hoe zijn de kansen voor de partij van Macron?

Vlak na afloop van de presidentsverkiezingen werd overal gezegd dat het lang niet evident zou zijn om met een piepjonge partij met veel politiek onervaren kandidaten een absolute meerderheid te halen in het parlement.

Maar amper een maand later, liggen de kaarten al heel anders voor La République en Marche. Volgens alle peilingen stevent de partij van Emmanuel Macron af op een grote overwinning. Het ziet er zelfs naar uit dat ze over alle andere partijen heen zal walsen en een ruime absolute meerheid in het parlement zal behalen. 400 zetels op een totaal van 577 ligt volgens de peilingen zelfs in het bereik. 

De PS, die nu nog de meerderheid heeft in het parlement, zou volgens de peilingen de grootste verliezer zijn. Ze zou hooguit 35 zetels behouden. Als dit bewaarheid wordt, zal Macrons inbraak op het traditionele partijlandschap ook in het parlement een feit zijn.