5 uitzinnige momenten uit vroegere Tony Awards-shows

Wat de Oscars zijn voor de film, zijn de Tony Awards voor het theater. Vannacht worden de meest prestigieuze theaterprijzen opnieuw uitgereikt in de Radio City Music Hall in New York. En dat gaat, net zoals bij de Oscars, gepaard met een spetterend feestje, waarbij grootse theatermomenten van het afgelopen jaar afwisselen met emotionele dankbetuigingen van winnaars. Wat dacht u bijvoorbeeld van volgende 5 opmerkelijke en onvergetelijke momenten uit de Tony Awards-geschiedenis?

2013: "Television sucks"

Hoe aanlokkelijk televisie ook moge zijn voor theateracteurs, de overstap gebeurt niet altijd vlekkeloos. Dat ondervonden onder meer Andrew Rannells, Megan Hilty en Laura Benanti, die te zien waren in tv-series die al snel weer van het kleine scherm verdwenen. De tegenstelling met het succes van Neil Patrick Harris, die tv ("How I met your mother") en theater wel vlekkeloos leek te combineren, kon niet groter zijn en dat resulteerde in een uiterst grappige clash, waarin een aantal Broadway-melodieën centraal stonden.

2009: "Head banging"

Tijdens een rechtstreekse uitzending kan altijd wel iets fout lopen, en dat is niet anders bij de Tony Awards. Dat mocht Bret Michaels van Poison in 2009 ervaren, toen hij, nadat hij het nummer "Nothin’ but a good time" uit "Rock of ages" op het podium gebracht had, met zijn hoofd tegen een dalend decorstuk botste. Ook al verzekerde gastheer Neil Patrick Harris dat Michaels oké was, toch sprak de zanger later van een bijna-doodervaring. Pas in 2012 kwamen de zanger en CBS, de zender die de Tony’s uitzond, tot een minnelijke schikking.

2008: "Circle of life"

"Als je nooit "The Lion King" op Broadway gezien hebt, dan heb je nooit ervaren hoe spectaculair een musical kan zijn", aldus Buzzfeed News. Dat werd in ieder geval duidelijk toen in 2008 een opzienbarend creatief poppenspel het podium en de zaal van de City Music Hall vulde. Het spektakel vierde de 10-jarige verjaardag van de musical. "Een betovering waarin normaliter alleen Disney slaagt", besloot nieuwswebsite Bustle.

2008: "I wanna thank Andy Blank for every spank"

Je hoeft niet Meryl Streep te zijn om een opvallende bedankingsspeech in elkaar te steken. In 2008 won Lin-Manuel Miranda zijn eerste Tony Award in de categorie "Best original score" voor de musical "In the heights". Op een originele manier rapte Miranda zich doorheen zijn speech, tot groot jolijt van het publiek. Nadien ging het alleen maar "up" voor hem, met gigantisch succes in de theaterproductie "Hamilton", 2 Grammy Awards, een Oscarnominatie en een filmrol in "Mary Poppins returns", naast Meryl Streep en Colin Firth, waarvan de première eind 2018 voorzien is.

2004: "Defying gravity"

Het blijft een van de populairste musicalnummers uit de theatergeschiedenis, "Defying gravity", onsterfelijk gemaakt in de musical "Wicked" door Idina Menzel. In 2004 bracht ze, samen met Kristin Chenoweth, een indrukwekkende vertolking van het nummer. Menzel mocht dan ook zelf een Tony mee naar huis nemen. In 2013 werd ze de stem van Elza in "Frozen" en vertederde toen jong en oud met haar "Let it go". In de tienerserie "Glee" was ze te zien als moeder van Rachel Berry. In 2014 werd ze door John Travolta tijdens de Oscaruitreiking weliswaar aangekondigd als "Adele Dazeem".

Vannacht worden opnieuw Tony’s uitgereikt. In de categorie "Mannelijke hoofdrol in een theaterstuk" zijn onder meer Oscar-winnaars Chris Cooper en Kevin Kline genomineerd. Bij de vrouwen maken Cate Blanchett en Sally Field, ook ex-Oscar-winnaars, kans in dezelfde categorie. Bette Middler is dan weer genomineerd in de categorie "Vrouwelijke hoofdrol in een musical". De show wordt aan elkaar gepraat door Kevin Spacey.

lees ook