Beelden uit de oude doos: zo berichtte het BRT-journaal over de Franse stembusgang in 1988

Voor de nostalgici onder ons: ook in juni 1988 trokken de Fransen naar de stembus voor de parlementsverkiezingen. Het avondjournaal van de toenmalige BRT bracht er uitvoerig verslag over. In de studio die avond zaten Jan Becaus en Bavo Claes.

De eerste ronde van de parlementsverkiezingen 29 jaar geleden vonden op 5 juni plaats. Om 20 uur stipt schakelde het BRT-journaal over naar de Franse openbare omroep Antenne 2 voor de eerste resultaten.

Bavo Claes voorzag de beelden van commentaar. Claes kon het niet laten om de ludieke computeranimatie - voor de jaren 80 nog vrij vooruitstrevend - van de Franse omroep even op de korrel te nemen.

De conclusie van de eerste ronde toen: de socialisten van de PS stevenden af op een absolute meerderheid en het Front National verdween uit het parlement. Vandaag bijna 30 jaar later liggen de kaarten er iets anders voor.

En voor de sportliefhebbers: net als vandaag werd in 1988 ook de finale van het tennistornooi Roland Garros gespeeld. Winnaar dat jaar: Mats Wilander.

Herbekijk hier het fragment: