Deze grote namen halen de tweede ronde (niet)

De eerste ronde van de Franse parlementsverkiezingen is een grote overwinning gebleken voor de partij van president Macron. De PS lijdt dan weer een historisch verlies en ziet enkele grote namen wegvallen. Het Front National breekt niet door, maar frontvrouw Marine Le Pen is wel op weg naar het Parlement.

Wie in de eerste ronde van de parlementsverkiezingen 50 procent van de stemmen plus 1 stem haalt en daarbij minstens een kwart van de geregistreerde kiezers vertegenwoordigt, is meteen zeker van een zitje in de Assemblée Nationale. Zo'n resultaat halen doorgaans maar weinig kandidaten. Bij deze eerste ronde is dat voor een drietal kandidaten het geval.

In de meeste gevallen komt er een beslissende tweede ronde waarbij de twee tot vier best scorende kandidaten het tegen elkaar opnemen. Om zich te kwalificeren voor die tweede ronde moeten kandidaten zoveel stemmen halen dat ze minstens 12,5 procent van de geregistreerde kiezers vertegenwoordigen.

Benoît Hamon uitgeschakeld

De eerste ronde van de parlementsverkiezingen zijn op een fiasco uitgedraaid voor de Parti Socialiste. Verschillende bekende PS-namen zijn gesneuveld op het slagveld van die eerste ronde.

Zo raakt Benoît Hamon niet geplaatst voor de tweede ronde. Hamon was vorige maand nog presidentskandidaat voor de PS. Ook partijleider Jean-Christophe Cambadélis - die al sinds 1997 in het Parlement zat - vliegt eruit. Zeker tien ministers die onder president François Hollande dienst hebben gedaan, raken niet meer verkozen in het Parlement.

Troostprijs voor Marine Le Pen

Het extreemrechtse Front National zal helemaal niet kunnen doorbreken in het Parlement. De partij van Marine Le Pen haalt volgens de eerste ronde een kleine 14 procent van de stemmen, maar dat vertaalt zich in slechts maximum 5 zetels. Troostprijs: Marine Le Pen haalt in haar eigen kiesdistrict een klinkende zege en zal zo een zetel kunnen veroveren.

Jean-Luc Mélenchon en Manuel Valls

Ook Jean-Luc Mélenchon van de extreemlinkse partij France Insoumise heeft zich kunnen plaatsen voor de tweede ronde van de parlementsverkiezingen. Zo kan hij zijn succes bij de presidentsverkiezingen enigszins persoonlijk verzilveren, in tegenstelling tot zijn partij.

Voormalig premier Manuel Valls laat weten dat hij "ruim op kop" ligt in zijn kiesdistrict. De PS-politicus - die eerder tevergeefs aansluiting had gezocht bij de partij van Macron - is voor de parlementsverkiezingen geen kandidaat voor een bepaalde partij. De partij van Macron had in het kiesdistrict geen tegenkandidaat voor Valls voorzien.

De regering

En dan zijn er nog de ministers van de regering onder de nieuwe president Emmanuel Macron. Zes van hen hebben het risico genomen om zich kandidaat te stellen voor de parlementsverkiezingen. Een risico, want wie geen zitje kan veroveren in het Parlement, zal ook uit de regering vliegen.

Vijf van de zes hebben met relatief grote voorsprong de eerste ronde binnengehaald en lijken dus ook op weg naar een overwinning in de beslissende tweede ronde. Enkel voor Annick Girardin, minister voor de Overzeese Gebieden, zal het nog spannen in de tweede ronde. Zij haalde evenveel stemmen als de tweede kandidaat in haar district.

Meest gelezen